2017. szeptember 22.
Móric napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Szép ajándék, vagy a karácsonyi teríték mellé helyezve, kedves és személyre szóló figyelmesség a szokásosnál kissé nagyobbra sütött mézesszív.


Fotó: Hemző Károly

Narancsos-csokis
mézesszív

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 100 g vaj/margarin
  • 120 g barnacukor vagy kristálycukor
  • 250 g méz
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 2 tojás
  • 350 g finomliszt
  • 1 kk. kakaó
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 csapott kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/4 kk. őrölt szerecsendió
  • A díszítéshez:
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • piros és zöld cukrozott cseresznye, hámozott mandula, dió

1. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet lábaskába tesszük, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve  addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen elolvad, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.

2. A cukrozott narancshéjat egészen apróra vágjuk, illetve aprítógépben finom péppé zúzzuk. A lisztet mélyebb keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sütőport, a szóbabikarbónát, az őrölt fűszereket, végül a cukrozott narancshéjat, lazán, de alaposan összekeverjük. Eldolgozzuk a mézes masszában a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük (egyelőre lágy és ragad, nem baj!), tetejét elsimítjuk. A tálat fóliával gondosan letakarjuk, és a hűtőben 8-12 órán át pihentetjük.

2. Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit. A tésztát lisztezett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártogatott, nagyobb szívformával kiszúrjuk (tetszés szerint néhány korongot, csillagot, téglalapot is formázhatunk belőle). Tisztes távolságra egymástól, 6-8 darabonként a tepsikbe sorakoztatjuk őket, és 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra) előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük (légkeveréses sütőben egyidejűleg megsül 2-3 tepsi tészta, de félidőben tanácsos a tepsiket megcserélni). 10 percig a tepsikben hagyjuk hűlni, aztán leválasztjuk a mézeseket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni.

3. A díszítéshez meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk az apróra vágott csokoládét, elkeverjük az olajjal, majd belemártogatjuk a szíveket, és visszarahelyezzük őket a rácsra. Mielőtt  teljesen megkötne a csokoládé, tetejüket tetszés és fantáziánk szerint mandulával, dióval és cukrozott cseresznyével díszítjük.

Tippek:

– A tésztahulladékból kis diónyi golyókat is formálhatunk, tetejükre 1-3 szem mandulát, diót, cseresznyét stb. nyomunk, és a fenti módon megsütjük.
– Őrölt fűszerek helyett készen kapható (2 csapott ek.) mézeskalácsfűszert is használhatunk.
– Ha túlságosan megkeményedtek a mézesek, sütőpapírra ültetett almagerezdeket helyezünk a dobozba, és gondosan lezárjuk. 12-24 óra alatt a tészta megpuhul, az almát pedig kidobjuk, mert hamarosan romlásnak indul.
– Ha vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, szépséges karácsonyfára való mézesdíszeket süthetünk belőle.
– Édes desszertborba, forralt borba mártogatva is mennyei!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, forralt bor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+8-12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

262 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Csokoládés dió-
mandula grillázs
– sütés nélkül –

Mogyorós pogácsa

Fűszeres-sós
pirított magok

Mákos kifli,
pogácsa és virág

Áfonyás-
csokis keksz

Narancsos
töltött keksz

Mézeskártya

Boszorkánypogácsa

Kókuszos
minimuffinok

Mákos habcsók

Csokoládés-
narancsos keksz

Diókrémes
tallér
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: