2017. július 22.
Magdolna napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Szép ajándék, vagy a karácsonyi teríték mellé helyezve, kedves és személyre szóló figyelmesség a szokásosnál kissé nagyobbra sütött mézesszív.


Fotó: Hemző Károly

Narancsos-csokis
mézesszív

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 100 g vaj/margarin
  • 120 g barnacukor vagy kristálycukor
  • 250 g méz
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 2 tojás
  • 350 g finomliszt
  • 1 kk. kakaó
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 csapott kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1/4 kk. őrölt szerecsendió
  • A díszítéshez:
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
  • piros és zöld cukrozott cseresznye, hámozott mandula, dió

1. A vajat/margarint, a cukrot és a mézet lábaskába tesszük, mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve  addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen elolvad, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük.

2. A cukrozott narancshéjat egészen apróra vágjuk, illetve aprítógépben finom péppé zúzzuk. A lisztet mélyebb keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a sütőport, a szóbabikarbónát, az őrölt fűszereket, végül a cukrozott narancshéjat, lazán, de alaposan összekeverjük. Eldolgozzuk a mézes masszában a tojásokat, fakanállal a liszthez keverjük (egyelőre lágy és ragad, nem baj!), tetejét elsimítjuk. A tálat fóliával gondosan letakarjuk, és a hűtőben 8-12 órán át pihentetjük.

2. Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit. A tésztát lisztezett munkalapon 1 cm vastagra nyújtjuk, majd lisztbe mártogatott, nagyobb szívformával kiszúrjuk (tetszés szerint néhány korongot, csillagot, téglalapot is formázhatunk belőle). Tisztes távolságra egymástól, 6-8 darabonként a tepsikbe sorakoztatjuk őket, és 200 °C-ra (légkeveréssel 170 °C-ra) előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük (légkeveréses sütőben egyidejűleg megsül 2-3 tepsi tészta, de félidőben tanácsos a tepsiket megcserélni). 10 percig a tepsikben hagyjuk hűlni, aztán leválasztjuk a mézeseket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni.

3. A díszítéshez meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk az apróra vágott csokoládét, elkeverjük az olajjal, majd belemártogatjuk a szíveket, és visszarahelyezzük őket a rácsra. Mielőtt  teljesen megkötne a csokoládé, tetejüket tetszés és fantáziánk szerint mandulával, dióval és cukrozott cseresznyével díszítjük.

Tippek:

– A tésztahulladékból kis diónyi golyókat is formálhatunk, tetejükre 1-3 szem mandulát, diót, cseresznyét stb. nyomunk, és a fenti módon megsütjük.
– Őrölt fűszerek helyett készen kapható (2 csapott ek.) mézeskalácsfűszert is használhatunk.
– Ha túlságosan megkeményedtek a mézesek, sütőpapírra ültetett almagerezdeket helyezünk a dobozba, és gondosan lezárjuk. 12-24 óra alatt a tészta megpuhul, az almát pedig kidobjuk, mert hamarosan romlásnak indul.
– Ha vékonyabbra nyújtjuk a tésztát, szépséges karácsonyfára való mézesdíszeket süthetünk belőle.
– Édes desszertborba, forralt borba mártogatva is mennyei!

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea, forralt bor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+8-12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

262 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Narancsos linzercsillag

Narancsos
töltött keksz

Lekváros ravioli

Forralt bor
és változatai

Nürnbergi puszi,
avagy Elisa csókja

Mákos kifli,
pogácsa és virág

Mézeskártya

Boszorkánypogácsa

Csokoládés-
narancsos szív

Mogyorós pogácsa

Mandulás szív

Ánizsos szív
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: