2018. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Az omlós, avagy linzertészták frissen kemények, törékenyek. Lekvárral vagy
egyéb krémekkel töltve 2-3 nap alatt megpuhulnak, és szinte szétolvadnak
az ember szájában. Mivel töltetlenül hosszú ideig eltarthatók, érdemes mindjárt
dupla adagot sütni, és később különféle krémváltozatokkal megtölteni.


Fotó: Hemző Károly

Narancsos
töltött keksz

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • Az omlós tésztához:
  • 1 (bio)narancs
  • 50 g cukrozott narancshéj
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 250 g lágy vaj/margarin
  • 200 g porcukor
  • 2 tojássárgája + 1 tojás
  • A töltelékhez és a díszítéshez::
  • 50 g vaníliás porcukor
  • 150 g őszibaracklekvár
  • 2 ek. őszibaracklikőr
  • 2 csepp zöld ételfesték
  • 150 g málna- vagy ribizlilekvár
  • 2 ek. málnaszörp
  • 150 g sárgabaracklekvár
  • 2 ek. barackpálinka
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához az alaposan megmosott és szárazra törölt narancs héját lereszeljük, 1/2 narancs levét kinyomjuk, átszűrjük. A cukrozott narancshéjat megdaráljuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és 1 csipet sóval. A vajat/margarint és a porcukrot fényesre keverjük. Hozzáadjuk a reszelt és a cukrozott naracshéjat, a tojássárgákat és a tojást, majd a lisztet és 2-3 ek. narancslét, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 éjszakán át pihentetjük.

2. A tésztát lisztezett munkalapon vagy 2 sütőpapírlap között 3 mm vékonyra nyújtjuk. Csillagokat, virágokat, szíveket, fenyőfákat vagy egyéb alakzatokat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt tepsikbe rakosgatjuk. A tésztaalakzatok felének közepét 1-2 mérettel kisebb, változatos formákkal kiszúrjuk (A), és fél órára hidegre tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeverés 150 °C) 8-10 percig sütjük, a sütőlapon hagyjuk langyosra, majd rácsra rakosgatva egészen kihűlni.

3. Három edénykében, külön-külön, 1 percig forrósítjuk az őszibaracklekvárt az őszibaracklikőrrel és az ételfestékkel, a málna-/ribizlilekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt pedig a barackpálinkával. Szitakanálban sorra áttörjük őket (B), és kissé hűlni hagyjuk.

4. A porcukrot átszitáljuk, vastagon meghintjük vele a lyukas tésztalakzatokat (C). A lekvárokat 3 kisebb mélyhűtőtasakokba szedjük (D), kissé megtekerve összetömörítjük a bennük lévő lekvárt, egyik csücsküket néhány mm-nyire kivágjuk. A teli tésztaalakzatokat 3 részre osztjuk, megpöttyözzük a lekvárokkal (E), tetejükre illesztjük porcukorral meghintett párjukat (F), és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszikkadni. Jól záródó műanyag vagy fémdobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Minél tovább állnak, annál finomabbak, porhanyósabbak lesznek.

Tippek:

– Pillanatok alatt elkészül a tészta, ha az összes hozzávalót aprítógépbe tesszük, és néhány pörgetéssel összedolgozzuk, a többi ugyanaz.
– Vaníliás porcukrot úgy készíthetünk, hogy 3-4 cm-es darabokra vágunk/tördelünk 1-2 vaníliarudat, és 1/2 kg porcukorba ágyazva jól zárható üvegbe/dobozba tesszük - 2 hét múlva használható.
– Készen is kapható vaníliaízű porcukor, de ha felbontottuk a tasakot, tegyük a maradékot jól záródó üvegbe, hogy el ne illanjon az aromája.

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc
+ 1 éjszaka hűlési idő

Energiatartalom:

102 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 14 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 14 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tejszínes-gombás
galuska

Narancsos-csokis
mézesszív

Csokoládés-
narancsos szív

Zöldségleves
májgaluskával

Sonkás táska
és stangli

Forralt bor
és változatai

Korhely
lencseleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Spárga tojásos
zöld morzsával

Hideg
nektarinleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: