2018. december 11.
Árpád napja van

SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Ízeiben a Sacher-tortát idézi, de annál még gazdagabb, fűszeresebb és „karácsonyiasabb” lesz, ha a liszthez 2-3 ek. mézesfűszer-keveréket is adunk.


Fotó: Hemző Károly

Csokoládés-
mandulás kocka

Hozzávalók kb. 40 kockához:

  • 80 g mazsola
  • 100-100 g cukrozott narancs- és citromhéj
  • 2 ek.+200 g finomliszt
  • 300 g étcsokoládé
  • 80 g étkezési keményítő
  • 4 ek. mézeskalácsfűszer
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 8 tojás
  • 150+150g finomított kristálycukor
  • 300 g vaj/margarin
  • 5 ek. rum
  • 100 g gyalult mandula
  • 100 g sárgabaracklekvár
  • 200 g tortabevonó étcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a peremes, nagy sütőtepsit (kb. 30x40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, felitatjuk róla a vizet, majd a cukrozott citrushéjakkal együtt finomra vágjuk, összekeverjük 2 ek. liszttel. A csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk.

2. 200 g lisztet összevegyítünk az étkezési keményítővel, a fűszerkeverékkel, a sütőporral és az alaposan megmosott, szárazra törölt narancs reszelt héjával. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 nagy csipet sóval, majd 150 g apránként beleszórt cukorral tömör-fényes habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 150 g cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, a langyos csokoládét, a liszttel felváltva a tojáshabot, majd a rumot, végül a szóróliszttel együtt a mazsolát és a cukrozott citrushéjakat.

3. A masszát a tepsibe simítjuk úgy, hogy középen vékonyabb legyen, mint a széleken (így kevésbé púposodik fel sülés közben). Középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük (tűpróba!), hagyjuk kihűlni.

4. A mandulát tepsibe szórjuk, és az amúgy is meleg sütőben, kétszer-háromszor megrázogatva-kevergetve világosdrappra pirítjuk. Azonnal tálcára csúsztatjuk (a forró tepsiben továbbpirulnak és megégnek!), hagyjuk kihűlni.

5. A sárgabaracklekvárt felforrósítjuk, fém szitakanálban áttörjük. A tészta tetejét megszórjuk fátolnyi liszttel, sütőpapírt terítünk a tetejére, rászorítunk egy nagyobb deszkát/vágólapot, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Leemeljük a tészától a tepsit, majd a sütőpapírt (így tökéletesen sima alja kerül fölülre), és többször végighaladva megkenjük a forró lekvárral. 15-20 percig szikkadni hagyjuk.

6. A tortabevonó csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk. A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elkenjük, 4-5 perc múlva sűrűn megszórjuk a mandulával, és hagyjuk teljesen megdermedni. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott késsel kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Fóliával letakarva vagy dobozba zárva fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Tálaláskor forró vízbe mártogatott késsel szeleteljük. Sokáig frissen tartható, mélyhűthető!

Tippek:

– Vághatjuk falatnyi, azaz kb. 3x3 cm-es kockákra is, amelyeket papírtálkákban kínálunk.
– Még illatosabb lesz, ha a tésztalapot kettévágjuk, és az alsó lapot is bevonjuk, de nem sárgabarack-, hanem narancslekvárral, a többi ugyanaz.

Italajánlat:

Kávé, tea, desszertbor, likőr

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

229 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínes-gombás
galuska

Zöldségleves
májgaluskával

Sonkás táska
és stangli

Mákos-túrós-
gyümölcsös kocka

Diós-mákos
ikerkalács

Spárga tojásos
zöld morzsával

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sárgabarackos-
áfonyás pite

Húsos
kelkáposztaleves

Korhely
lencseleves

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Hideg
nektarinleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: