2018. május 23.
Dezső napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Talán a nemszeretem főzelék a ludas abban, hogy sokan messzire elkerülik
a kelkáposztát, pedig számtalan erénye folytán értékes táplálékunk, és sokféle „izgalmas”, finom étel készíthető belőle.


Fotó: Hemző Károly

Rakott kelkáposzta –
klasszikus recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g kerek szemű rizs
  • só, bors
  • 1 közepes fej kelkáposzta (1,2-1,4 kg)
  • 1 kk. köménymag
  • 1 babérlevél
  • 3+4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 40 g+6-8 szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • 2 ek.+1 kk. olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 400 g vegyes darált hús
  • 400 g tejföl
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A kelkáposzta leveleit lebontjuk, vastag, középső erüket húsverővel elvékonyítjuk. Enyhén sós, köménymaggal, babérlevéllel és 3 gerezd fokhagymával illatosított, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A tömörebb „szívet” a forrdogáló vízbe merítjük, folyamatosan leválasztjuk róla a leveleket, néhány percig főzzük, és ugyancsak konyharuhára terítjük.

2. A hagymát meghámozzuk, 40 g szalonnával együtt felaprózzuk, és 2 ek. olajban kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a darált húst és 4 gerezd áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd élénk tűzön, gyakran megkeverve puhára sütjük (15 perc).

3. 1 kk. olajjal kikenünk egy mélyebb sütőedényt, aljára terítjük a kellevelek felét, rásimítjuk a rizst, a húsragut és a tejföl felét. Betakarjuk a maradék kellevelekkel, tetején elkenjük a maradék tejfölt, és betakarjuk a bacon-/szalonnaszeletekkel.

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (30-35 perc), a sütőből kivéve 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!). A felkarikázott paprikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük, kockákra bontva tálaljuk. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– Maradék megdarált pörköltből vagy hús nélkül, a hússal azonos módon elkészített gombaraguval is készíthetjük (800 g gomba szükséges hozzá, amelyet 50 g paradicsompürével, kevés provence-i fűszerkeverékkel, chilipaprikával, petrezselyemmel is ízesíthetünk).
– Nyersen és sült állapotban egyaránt jól tűri a mélyhűtést. Nyers változat: a fenti módon és sorrendben, kisebb adagokban, alutálkákba lerakjuk a hozzávalókat, majd felengedés nélkül tesszük a 200 °C-ra felforrósított sütőbe (a teljes sütési idő így kb. 1 óra!).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

586 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 10 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 10 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges
brokkoligratin

Tésztával töltött
padlizsán

Paradicsomos
rakott cukkini

Spenótos
rakott krumpli

Illatos hússal
töltött cukkini

Almás-besameles
káposztatorta

Gombás-paprikás
rizstorta

Sonkás-gombás töltött kel
paradicsommártásban

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Spenótos
palacsintatorta

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: