2017. február 22.
Gerzson napja van

EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Talán a nemszeretem főzelék a ludas abban, hogy sokan messzire elkerülik
a kelkáposztát, pedig számtalan erénye folytán értékes táplálékunk, és sokféle „izgalmas”, finom étel készíthető belőle.


Fotó: Hemző Károly

Rakott kelkáposzta –
klasszikus recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g kerek szemű rizs
  • só, bors
  • 1 közepes fej kelkáposzta (1,2-1,4 kg)
  • 1 kk. köménymag
  • 1 babérlevél
  • 3+4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej hagyma
  • 40 g+6-8 szelet bacon vagy füstölt szalonna
  • 2 ek.+1 kk. olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 400 g vegyes darált hús
  • 400 g tejföl
  • 1 kisebb, piros húsú paprika
  • 2-3 szál petrezselyem

1. A rizst sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A kelkáposzta leveleit lebontjuk, vastag, középső erüket húsverővel elvékonyítjuk. Enyhén sós, köménymaggal, babérlevéllel és 3 gerezd fokhagymával illatosított, forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A tömörebb „szívet” a forrdogáló vízbe merítjük, folyamatosan leválasztjuk róla a leveleket, néhány percig főzzük, és ugyancsak konyharuhára terítjük.

2. A hagymát meghámozzuk, 40 g szalonnával együtt felaprózzuk, és 2 ek. olajban kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a darált húst és 4 gerezd áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd élénk tűzön, gyakran megkeverve puhára sütjük (15 perc).

3. 1 kk. olajjal kikenünk egy mélyebb sütőedényt, aljára terítjük a kellevelek felét, rásimítjuk a rizst, a húsragut és a tejföl felét. Betakarjuk a maradék kellevelekkel, tetején elkenjük a maradék tejfölt, és betakarjuk a bacon-/szalonnaszeletekkel.

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük (30-35 perc), a sütőből kivéve 5-8 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!). A felkarikázott paprikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük, kockákra bontva tálaljuk. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Változatok:

– Maradék megdarált pörköltből vagy hús nélkül, a hússal azonos módon elkészített gombaraguval is készíthetjük (800 g gomba szükséges hozzá, amelyet 50 g paradicsompürével, kevés provence-i fűszerkeverékkel, chilipaprikával, petrezselyemmel is ízesíthetünk).
– Nyersen és sült állapotban egyaránt jól tűri a mélyhűtést. Nyers változat: a fenti módon és sorrendben, kisebb adagokban, alutálkákba lerakjuk a hozzávalókat, majd felengedés nélkül tesszük a 200 °C-ra felforrósított sütőbe (a teljes sütési idő így kb. 1 óra!).

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

586 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Gombás-paprikás
rizstorta

Ájult imám, avagy
fahéjas töltött padlizsán

Spenótos
rakott krumpli

Káposztás
palacsinta

Almás-besameles
káposztatorta

Babos zöldségragu
polentával

Illatos hússal
töltött cukkini

Kenyértorta
pizzasütő módra

Paradicsomos-
sajtos palacsinta

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Paradicsomos
rakott cukkini
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: