SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták
Hogy miért éppen „polgármester” névre hallgat ez a pazar, háromféle töltelékkel fonott osztrák kalács, nem tudtam hitelt érdemlően kinyomozni. Bárki volt is
az illető, biztosan értette a dolgát, ha még ünnepi kalácsot is neveztek el róla. Amilyen gyönyörű, olyan finom is!

Fotó: Elendel
Mákos-diós-túrós
fonott kalács
Eredeti neve: Bürgermeister
Hozzávalók 1 kalácshoz, illetve 16 szelethez:
- A tésztához:
- 30 g élesztő
- 1+2 dl langyos tej
- 1 kk.+30 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 30 g lágy vaj
- A töltelékhez:
- 120 g puha mazsola
- 150 g darált mák
- 150 g darált dió
- 180 g porcukor
- 4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
- 1,5 (bio)citrom reszelt héja
- 8 ek. tej
- 1 ek. vaníliás pudingpor
- 20 g lágy vaj + a formához
- 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
- 150 g tehéntúró







1. A tésztához elkeverjük az élesztőt 1 dl tejjel és 1 kk. cukorral, a dagasztótálba szitált liszt közepébe öntjük, felfuttatjuk. 2 dl tejben eldolgozunk 30 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgákat, majd a vajjal együtt a liszthez adjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (A).
2. A töltelékekhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Külön a mákot és a diót összekeverjük 60-60 g porcukorral, 2-2 tasak vaníliás cukorral, 1/2-1/2 biocitrom reszelt héjával, 4-4 ek. tejjel és 40-40 g mazsolával. A túrót szitán vagy kétszer krumplinyomón áttörjük (B), hozzáadjuk a maradék 60 g porcukrot, a pudingport, 20 g vajat, 2 tojássárgáját és a maradék 1/2 biocitrom reszelt héját, jól összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a maradék 40 g mazsolát.
3. A tésztát téglalapra nyújtjuk, hosszanti irányban három 15 cm széles csíkra vágjuk (C). Rúdformán a közepükre halmozzuk a háromféle tölteléket, egyenként feltekerjük (D), és laza fonattá gabalyítjuk.
4. Vastagon kikenünk vajjal egy kb. 2,5-3 liter űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük (E), belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt edénykét vagy konzervdobozt (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával (F), és 55-60 percig sütjük (ha nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk). 20 percig a formában pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük. Mélyhűthető!
Tippek:
– Süthetjük 1 nagyobb-mélyebb vagy 2 kisebb, négyszögletes gyümölcskenyérformában is, tetejét megszórhatjuk vágott mandulával, a többi ugyanaz.
– Készíthetjük margarinnal is, de vajjal az igazi!
– Még finomabb, ha a mazsolát leöblítjük, és néhány órára beáztatjuk rumba.
Italajánlat:
Tea, kávé, cappuccino, kakaó