2017. augusztus 23.
Bence napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Hogy miért éppen „polgármester” névre hallgat ez a pazar, háromféle töltelékkel fonott osztrák kalács, nem tudtam hitelt érdemlően kinyomozni. Bárki volt is
az illető, biztosan értette a dolgát, ha még ünnepi kalácsot is neveztek el róla. Amilyen gyönyörű, olyan finom is!


Fotó: Elendel

Mákos-diós-túrós
fonott kalács
Eredeti neve: Bürgermeister

Hozzávalók 1 kalácshoz, illetve 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 30 g élesztő
  • 1+2 dl langyos tej
  • 1 kk.+30 g kristálycukor
  • 500 g finomliszt
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 30 g lágy vaj
  • A töltelékhez:
  • 120 g puha mazsola
  • 150 g darált mák
  • 150 g darált dió
  • 180 g porcukor
  • 4 tasak (40 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1,5 (bio)citrom reszelt héja
  • 8 ek. tej
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 20 g lágy vaj + a formához
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 150 g tehéntúró
A
B
C
D
E
F

1. A tésztához elkeverjük az élesztőt 1 dl tejjel és 1 kk. cukorral, a dagasztótálba szitált liszt közepébe öntjük, felfuttatjuk. 2 dl tejben eldolgozunk 30 g cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgákat, majd a vajjal együtt a liszthez adjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (A).

2. A töltelékekhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Külön a mákot és a diót összekeverjük 60-60 g porcukorral, 2-2 tasak vaníliás cukorral, 1/2-1/2 biocitrom reszelt héjával, 4-4 ek. tejjel és 40-40 g mazsolával. A túrót szitán vagy kétszer krumplinyomón áttörjük (B), hozzáadjuk a maradék 60 g porcukrot, a pudingport, 20 g vajat, 2 tojássárgáját és a maradék 1/2 biocitrom reszelt héját, jól összedolgozzuk, végül beleforgatjuk a maradék 40 g mazsolát.

3. A tésztát téglalapra nyújtjuk, hosszanti irányban három 15 cm széles csíkra vágjuk (C). Rúdformán a közepükre halmozzuk a háromféle tölteléket, egyenként feltekerjük (D), és laza fonattá gabalyítjuk.

4. Vastagon kikenünk vajjal egy kb. 2,5-3 liter űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük (E), belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt edénykét vagy konzervdobozt (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával (F), és 55-60 percig sütjük (ha nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk). 20 percig a formában pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni, és csak azután szeleteljük. Mélyhűthető!

Tippek:

– Süthetjük 1 nagyobb-mélyebb vagy 2 kisebb, négyszögletes gyümölcskenyérformában is, tetejét megszórhatjuk vágott mandulával, a többi ugyanaz.
– Készíthetjük margarinnal is, de vajjal az igazi!
– Még finomabb, ha a mazsolát leöblítjük, és néhány órára beáztatjuk rumba.

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino, kakaó

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

293 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 4 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 4 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Halszeletek almás
uborkamártásban

Krumplipüré-
sütőtök köret

Bécsi
krumplisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Sonkás táska
és stangli

Almás-zöldséges
heringsaláta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Céklás-burgonyás
heringsaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: