2017. február 23.
Alfréd napja van

LEVESEK > Levesek hússal

A karácsonyi menü részeként mindenképpen könnyű levest kínáljunk, amely éppen csak felkészíti a gyomrunkat a következő fogásokhoz. Az egyszerűen elkészíthető tojáscsillaggal ünnepélyesebb, de apró levestésztával is finom.


Fotó: Hemző Károly

Kacsaleves
tojácsillaggal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g kacsa- vagy libaaprólék
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 15-20 szem feketebors
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 500 g vegyes leveszöldség
  • 100 g gomba
  • 100 g kelbimbó vagy kelkáposzta
  • 3 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • szerecsendió
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 4-6 szál petrezselyem
  • 1/2 kk. olaj

1. Az aprólékról eltávolítunk minden látható zsíradékot, megmossuk, feldaraboljuk, fazékba tesszük. Felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk, habját leszedjük. Hozzáadjuk a meghámozott hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, teatojásba zárva a szemes borsot és a fokhagymát, kissé megsózzuk, majd félig lefedve, gyöngyöző forralással 1 órán át főzzük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra aprítjuk, aztán a gombával és kelbimbóval együtt a leveshez adjuk, és mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük (további 1 óra) – minél tovább fő, annál finomabb lesz.

3. A csillagokhoz a tojásokat kissé felverjük a tejszínnel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval, belekeverjük a pici kockákra vágott paprikát és a felaprózott petrezselymet. Egy palacsintasütő nagyságú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beleöntjük a tojáskeveréket, és szelíd tűzön csak addig sütjük, amíg a teteje megkocsonyásodik. Vágólapra csúsztatjuk, 12-16 apró csillagot szúrunk ki belőle, melegen tartjuk.

4. A levest gondosan zsírtalanítjuk, nyeles fémszitába terített, sűrű szövésű vászonszalvétán keresztül, óvatosan, merőkanalanként leszűrjük. Utánasózzuk, erőleveses csészékbe szedjük, és a tojáscsillagokkal gazdagítva forrón tálaljuk.

Tippek:

Miután most elsősorban a levesre van szükségünk, a csontos húst, a zöldséget és a maradék levest egy másik alkalommal fogyasztjuk el (vagy például rizses húst készítünk belőle).

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

250 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Körtés-szőlős
libamellsaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Zöldségleves májgaluskával

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Tárkonyos-húsos
sütőtökleves

Zöldségkrémleves

Erőleves
sonkás tortellinivel

Burgundiai
rokfortos körte

Brokkolis
csirkegaluskaleves

Joghurtos kukorica-
retek saláta

Májas-fokhagymás
töltött libamell
zsemlefelfújttal
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: