2017. november 23.
Kelemen napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A hamvas-fényes, sokarcú gesztenye nem csupán a pulykasültet emelheti ünnepi rangra, de készülhet belőle efféle szemet-lelket és persze ínyet gyönyörködtető torta is, amely biztosan ékessége lesz a karácsonyi asztalnak. Mi tagadás, egy kicsit kell vele bíbelődni, de olyan szép és finom, hogy megéri!


Fotó: Hemző Károly

Gesztenyetorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A töltelékhez:
  • 400 g gesztenyepüré (mélyhűtött)
  • 2+2 ek. rum
  • 50 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs-, citromhéj, cseresznye)
  • 3 tojássárgája
  • 80 g kristálycukor
  • 2,5 dl tejszín
  • Továbbá:
  • 80 g savanykás lekvár (málna, ribizli)
  • 1 db 26 cm átmérőjű kakaós piskótatorta
  • A díszítéshez:
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 2 dl tejszín
  • 50 g gesztenyepüré
  • 30 g vegyes cukrozott gyümölcskeverék (narancs-, citromhéj, cseresznye)
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 2 ek. olaj
A
B
C
D
E
F

1. A töltelékhez a szobahőmérsékleten felengedett gesztenyepürét összedolgozzuk 2 ek. rummal. A cukrozott gyümölcsöket felaprózzuk, meglocsoljuk a maradék 2 ek. rummal. A tojássárgákat és a kristálycukrot meleg vízfürdőbe állított habüstben sűrű krémmé keverjük, aztán kivesszük a vízből, és kanalanként a gesztenyemasszához adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, lazán összeforgatjuk a krémmel és a cukrozott gyümölcsökkel (A).

2. A tortát 3 lapra vágjuk (vagy eleve 3 lapra vágott piskótát vásárolunk). A lekvárt felforrósítjuk (ha magok vannak benne, fém szitakanálban áttörjük), és megkenjük vele a tortalapokat. Az alsót tálra helyezzük (mindig a lekvárral megkent oldal kerüljön fölülre!), megkenjük a krém egyharmadával (B), majd ismét tortalap, egyharmadrész krém, végül a harmadik tortalap és a maradék krém következik.

3. A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt. Vékonyan megkenjük vele a torta oldalát, a maradékot csillagcsőrős habzsákba szedjük, és „ragasztónak” 8-10 kisebb rózsát nyomunk a torta oldalára. Tetejét megrácsozzuk (C), a szeletek helyére pedig rózsákat nyomunk. A gesztenyepürét krumplinyomón áttörjük, megszórjuk vele a torta szegélyét, közepét pedig a cukrozott gyümölcsdarabkákkal vidámítjuk.

4. A csokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, felolvasztjuk, és elkeverjük az olajjal. Sütőpapírból kiszabunk 2 db 15x45 cm-es csíkot, deszkára fektetjük, majd egyenletesen, vastagon megkenjük a csokoládéval (D).

5. Amikor a csokoládé kötni kezd, de még puha-formálható, az egyik csíkot csokoládés oldalával a torta köré kanyarítjuk (E), belenyomkodjuk a habrózsákba, és óvatosan, de határozottan lehántjuk róla a sütőpapírt. Úgy, hogy az elsővel kissé fedésben legyen, a torta köré kanyarítjuk a második csokoládécsíkot is, és lehúzzuk róla a papírt (F). A két csík érintkezési pontjait olvasztott csokoládéval összeragasztjuk. Tálalásig hidegen tartjuk. Meleg vízbe mártogatott késsel szeleteljük.

Tippek:

– Ha eltörne vagy egyéb módon sérülne a csokoládécsík, semmi baj: újabb csíkot kenünk, és megjavítjuk vele a torta oldalát.
– Ha nincs időnk az „alkotásra”, csokoládécsík helyett beszórjuk a torta oldalát csokoládéforgáccsal, amely úgy készül, hogy egy nagyobb tábla étcsokoládét a rövidebb élére állítunk, és burgonyahámozóval a hosszabbik oldalából apró darabkákat farigcsálunk.
Házilag sütött kakaós piskótatortából is készíthetjük.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 1 óra felengedési idő

Energiatartalom:

408 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótos
omlett-tekercs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Krémsajtos-
olívás papucs

Tonhalas
krumplisaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Spenótos-
tojásos rétes

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Túrós zöldségtorta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótkrémmel
töltött tojás

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Narancsos
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: