2017. december 11.
Árpád napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

A francia konyhát dícséri ez az ünnep előtt már jó néhány nappal elkészíthető, egyszerű, ugyanakkor igen mutatós és különlegesen finom, sokáig elálló pástétom, amely elegáns előételként vagy vendégváróként is remek.


Fotó: Hemző Károly

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

  • 2+1 ek. olaj
  • 100 g bacon vagy szalonna
  • 200 g hagyma
  • 1,2 kg pecsenyelibamáj (szív nélkül)
  • 6 kemény tojás
  • 1 ek. mustár
  • 100 g lágy vaj
  • 1 dl tejszín
  • 4 ek. brandy
  • 20-25 szem zöld bors (sós lében)
  • 2 ek. kapribogyó
  • só, bors
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1-2 paradicsom
  • 2 kis fej lilahagyma
  • néhány salátalevél

1. 2 ek. olajban megpirítjuk a felaprózott bacont/szalonnát, megfonnyasztjuk benne a karikákra gyalult hagymát. Rádobjuk az inaktól-hártyáktól megtisztított májat, 4-5 percig pirítjuk, fedő alatt hagyjuk kihűlni, 8 fél májat félreteszünk.

2. A tojásokat meghámozzuk, kettőt felkarikázunk, a középső, szép szeleteket félretesszük, a többit és a maradék 4 tojást felaprózzuk. A májat, a mustárt, a vajat és a tejszínt aprítógépben habos péppé turmixoljuk. Hozzákeverjük a brandyt, a tojást, a lecsepegtetett zöld borsot és kapribogyót egészben, ízlés szerint sót és őrölt borsot.

3. 1 ek. olajjal kikenünk egy 1,2 literes őzgerincformát, belesimítjuk a krém egyharmadát. Kirakjuk a közepét a petrezselyemlevelek felével, belenyomkodjuk a félretett májdarabokat, beborítjuk a maradék petrezselyemmel, rásimítjuk a maradék májkrémet, jól lenyomkodjuk, és 12 órára behűtjük.

4. Tálalás előtt hosszúkás tálra borítjuk a pástétomot, a bordák mentén (részben) felszeleteljük. Paradicsommal, petrezselyemmel, a félretett tojáskarikákkal és lilahagymagyűrűkkel díszítjük, salátalevelekkel vidámítjuk. Sokmagos friss kenyér, pirítós illik hozzá. Előételként, aperitív mellé kínálhatjuk!

Változatok:

Készíthetjük pecsenyekacsa-, csirke-, pulyka- vagy nyúlmájból is, az a fontos, hogy ne süssük túl a májat, mert megkeményedik!

Italajánlat:

Félszáraz rozé vagy könnyű vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc
+ 12 óra hűlési idő

Energiatartalom:

186 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-diós
zellersaláta

Csirkemájpástétom –
francia specialitás

Ringlis
töltött tojás

Spárgakrémhab

Ráksaláta
narancskehelyben

Tonhalas-babos
paradicsomsaláta

Tonhalas
krumplisaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Zöldspárgás-paradicsomos
krumplisaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: