2017. április 26.
Ervin napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok


Fotó: Hemző Károly

Kenyértorta
pizzasütő módra

Hozzávalók 4 személyre:

  • diónyi vaj/margarin
  • 350 g szikkadt (másnapos) rozskenyér
  • 6 közepes paradicsom
  • 50+200 g gouda vagy edami sajt
  • 2-3 dús szál (vagy 1 kk. szárított) oregánó + a díszítéshez
  • 2 dl száraz fehérbor
  • só, bors
  • 2 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 kk. ételízesítő
  • 3-4 szál petrezselyem

1. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26-28 cm átmérőjű tűzálló tálat. A rozskenyeret 8-10 szeletre vágjuk, a paradicsomokat nem túl vékonyan felkarikázzuk. 50 g sajtot szálasra reszelünk, 200 g-ot vékonyan felszeletelünk. Az oregánót leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, felaprózzuk.

2. A fehérbort mélytányérba öntjük, beleforgatunk 4-5 szelet kenyeret, és a sütőtálba fektetjük úgy, hogy minél tökéletesebben kitöltsék az alját. Kissé egymásra csúsztatva tetejükre rendezzük a szeletelt sajt és a paradicsomkarikák felét, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és az oregánó felével.

3. A maradék 4-5 szelet kenyeret meglocsoljuk az olívaolajjal, olajos oldalával lefelé a paradicsomsor tetejére terítjük-szabjuk, megöntözzük a maradék borral, aztán a maradék szeletelt sajt és paradicsom következik. Végezetül meghintjük az ételízesítővel, a maradék oregánóval és a reszelt sajttal.

4. 220 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (25-30 perc). Tálalás előtt 5-8 percig a sütőedényben pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét finomra vágott petrezselyemmel és néhány oregánóbóbitával vidámítva, tortaszerűen szeleteljük. Langymelegen a legfinomabb. Vegyes idénysalátát kínálhatunk hozzá.

Tippek:

– Pompás vendégváró, italkorcsolya, hiszen ízeiben a pizzára emlékeztet, annál azonban különlegesebb, egyszerűbb és olcsóbb.
– Az egyes rétegek közé szórhatunk csíkokra szelt sonkát, füstölt tarját, felkarikázott kemény tojást is.

Megjegyzések:

A bor használatától akkor sem kell tartózkodni, ha gyerek is kap belőle, mert az alkohol sülés közben elillan, a bor zamata-aromája azonban a kenyérben marad.

Italajánlat:

Száraz, könnyű fehér-/vörösbor, rozé, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra

Energiatartalom:

465 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tatárbifsztek

Karalábé-retek-
rucola saláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Svéd gombasaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Sajtos-sonkás
papucs

Spenótos-
tojásos rétes

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Fasírtmuffin

Spenótos
omlett-tekercs

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: