VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Kenyértorta
pizzasütő módra
Hozzávalók 4 személyre:
- diónyi vaj/margarin
- 350 g szikkadt (másnapos) rozskenyér
- 6 közepes paradicsom
- 50+200 g gouda vagy edami sajt
- 2-3 dús szál (vagy 1 kk. szárított) oregánó + a díszítéshez
- 2 dl száraz fehérbor
- só, bors
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1 kk. ételízesítő
- 3-4 szál petrezselyem
1. Vajjal/margarinnal kikenünk egy 26-28 cm átmérőjű tűzálló tálat. A rozskenyeret 8-10 szeletre vágjuk, a paradicsomokat nem túl vékonyan felkarikázzuk. 50 g sajtot szálasra reszelünk, 200 g-ot vékonyan felszeletelünk. Az oregánót leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük, felaprózzuk.
2. A fehérbort mélytányérba öntjük, beleforgatunk 4-5 szelet kenyeret, és a sütőtálba fektetjük úgy, hogy minél tökéletesebben kitöltsék az alját. Kissé egymásra csúsztatva tetejükre rendezzük a szeletelt sajt és a paradicsomkarikák felét, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és az oregánó felével.
3. A maradék 4-5 szelet kenyeret meglocsoljuk az olívaolajjal, olajos oldalával lefelé a paradicsomsor tetejére terítjük-szabjuk, megöntözzük a maradék borral, aztán a maradék szeletelt sajt és paradicsom következik. Végezetül meghintjük az ételízesítővel, a maradék oregánóval és a reszelt sajttal.
4. 220 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (25-30 perc). Tálalás előtt 5-8 percig a sütőedényben pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét finomra vágott petrezselyemmel és néhány oregánóbóbitával vidámítva, tortaszerűen szeleteljük. Langymelegen a legfinomabb. Vegyes idénysalátát kínálhatunk hozzá.
Tippek:
– Pompás vendégváró, italkorcsolya, hiszen ízeiben a pizzára emlékeztet, annál azonban különlegesebb, egyszerűbb és olcsóbb.
– Az egyes rétegek közé szórhatunk csíkokra szelt sonkát, füstölt tarját, felkarikázott kemény tojást is.
Megjegyzések:
A bor használatától akkor sem kell tartózkodni, ha gyerek is kap belőle, mert az alkohol sülés közben elillan, a bor zamata-aromája azonban a kenyérben marad.
Italajánlat:
Száraz, könnyű fehér-/vörösbor, rozé, sör