2017. december 11.
Árpád napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Sajtos-sonkás
papucs

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
  • 1 csapott ek. só
  • 1/2 ek. kristálycukor
  • 5 ek. (classico) olívaolaj + a kenéshez
  • 2 tojássárgája a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 80 g ecetes uborka vagy kimagozott olívabogyó
  • 15-20 szem kapribogyó
  • 200 g főtt, füstölt sonka vagy virsli
  • 150 g érett camembert sajt vagy rokfort
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • feketebors
  • chilipor

1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 3,5 dl vizet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat, majd a liszt közepébe öntjük, és (a robotgép spirálbetétjével) fényes-sima tésztává dagasztjuk. Tetejét meghintjük néhány csipet liszttel, konyruhával letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük.

2. A töltelékhez az uborkát/kimagozott olívabogyót és a kapribogyót lecsepegtetjük, majd a sonkával/virslivel együtt felaprózzuk. A sajtot villával apróra-darabosra törjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, az uborkát, a kapribogyót, a sonkát, ízlés szerint frissen őrölt borsot és néhány csipet chiliport, jól összedolgozzuk (só nem szükséges bele, mert sok a sós hozzávaló!), két részre osztjuk.

3. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Az egyikből 5-6 cm átmérőjű rudat sodrunk, 12 darabra vágjuk, majd kisebb nyújtófával vagy pizzanyújtóval 12-14 cm átmérőjű korongokat formálunk belőle.

4. A tésztalapok közepére (az egyik adag töltelék felhasználásával) 1-1 kiskanálnyi masszát púpozunk, szegélyüket vékonyan megkenjük tojássárgájával, egymásra hajtjuk-nyomkodjuk, aztán „talpukra” fordítva sűrűn, taréjformán összecsippentjük. A sütőlapra sorakoztatjuk őket, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

5. A maradék tésztából és töltelékből a fenti módon további 12 korongot-papucsot készítünk, a másik sütőlapra helyezzük, megkelesztjük.

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljába beteszünk egy meleg vízzel félig felöntött lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükségünk!). A maradék tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük vele a papucsok tetejét, és a forró sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük (ha nem légkeveréses a sütőnk, a tepsiket a sütés utolsó harmadában megcseréljük). A sütőlapokon hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálra csinosítjuk, és néhány saláta- vagy bokros-kócos zöldfűszerlevéllel vidámítva tartalmas levesek kiegészítőjeként, italkorcsolyaként kínáljuk. Frissen az igazi! Mélyhűthető!

Tippek:

A megsütött és teljesen kihűlt papucsok nagyon jól viselik a mélyhűtést: tálcára sorakoztatva 1-1,5 órára betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, majd kíméletesen nejlontasakba zárjuk őket. Fogyasztás előtt 2-3 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és forró sütőben 5-8 perc alatt felfrissítjük.

Italajánlat:

Különféle borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

129 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes falatkák

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Sonkás és
sajtos roló

Krémsajtos-
olívás papucs

Sajtkrémes
mártogató

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Gombás táska

Sonkás táska
és stangli

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Túrós zöldségtorta

Spenótos papucs

Káposztás táska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: