2018. április 20.
Konrád, Tivadar napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák


Fotó: Hemző Károly

Sajtos-sonkás
papucs

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
  • 1 csapott ek. só
  • 1/2 ek. kristálycukor
  • 5 ek. (classico) olívaolaj + a kenéshez
  • 2 tojássárgája a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 80 g ecetes uborka vagy kimagozott olívabogyó
  • 15-20 szem kapribogyó
  • 200 g főtt, füstölt sonka vagy virsli
  • 150 g érett camembert sajt vagy rokfort
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. tejföl
  • feketebors
  • chilipor

1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 3,5 dl vizet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az olajat, majd a liszt közepébe öntjük, és (a robotgép spirálbetétjével) fényes-sima tésztává dagasztjuk. Tetejét meghintjük néhány csipet liszttel, konyruhával letakarva, meleg helyen 30 percet kelesztjük.

2. A töltelékhez az uborkát/kimagozott olívabogyót és a kapribogyót lecsepegtetjük, majd a sonkával/virslivel együtt felaprózzuk. A sajtot villával apróra-darabosra törjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, az uborkát, a kapribogyót, a sonkát, ízlés szerint frissen őrölt borsot és néhány csipet chiliport, jól összedolgozzuk (só nem szükséges bele, mert sok a sós hozzávaló!), két részre osztjuk.

3. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Az egyikből 5-6 cm átmérőjű rudat sodrunk, 12 darabra vágjuk, majd kisebb nyújtófával vagy pizzanyújtóval 12-14 cm átmérőjű korongokat formálunk belőle.

4. A tésztalapok közepére (az egyik adag töltelék felhasználásával) 1-1 kiskanálnyi masszát púpozunk, szegélyüket vékonyan megkenjük tojássárgájával, egymásra hajtjuk-nyomkodjuk, aztán „talpukra” fordítva sűrűn, taréjformán összecsippentjük. A sütőlapra sorakoztatjuk őket, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

5. A maradék tésztából és töltelékből a fenti módon további 12 korongot-papucsot készítünk, a másik sütőlapra helyezzük, megkelesztjük.

6. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, aljába beteszünk egy meleg vízzel félig felöntött lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt (a jó kelt tészta sütéséhez gőzre van szükségünk!). A maradék tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük vele a papucsok tetejét, és a forró sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük (ha nem légkeveréses a sütőnk, a tepsiket a sütés utolsó harmadában megcseréljük). A sütőlapokon hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálra csinosítjuk, és néhány saláta- vagy bokros-kócos zöldfűszerlevéllel vidámítva tartalmas levesek kiegészítőjeként, italkorcsolyaként kínáljuk. Frissen az igazi! Mélyhűthető!

Tippek:

A megsütött és teljesen kihűlt papucsok nagyon jól viselik a mélyhűtést: tálcára sorakoztatva 1-1,5 órára betesszük a gyorsfagyasztó rekeszbe, majd kíméletesen nejlontasakba zárjuk őket. Fogyasztás előtt 2-3 órával szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és forró sütőben 5-8 perc alatt felfrissítjük.

Italajánlat:

Különféle borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

129 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sajtkrémes
mártogató

Sonkás és
sajtos roló

Fasírtmuffin

Sonkás táska
és stangli

Gombás táska

Avokádókrém
paprikaladikban

Krémsajtos-
olívás papucs

Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli

Fűszeres csiga
pizzasütő módra

Spenótos papucs

Zöldséges rétes

Túrós zöldségtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: