2018. november 18.
Jenő napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Az újévi malacpecsenye szerencsét hoz – és persze finom. A zsenge-gyenge malachús nem kíván különösebb fűszerezést, de a hagyma és a fokhagyma
ezúttal is fontos kellék. Az édeskés almával párolt, fűszerekkel bolondított
savanyú káposzta ideális kiegészítője-körete – így párosítják őket a messzi
Elzász-Lotaringiában is.


Fotó: Hemző Károly

Malacpecsenye
almás savanyúkáposztával

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1,8 kg bőrös-csontos malackaraj egyben
  • só, bors
  • 1 kk. őrölt köménymag
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 1 dl száraz, fűszeres fehérbor vagy vermut
  • néhány salátalevél
  • 1 kisebb lilahagyma
  • Az almás káposztához:
  • 1kg savanyú káposzta
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 babérlevél
  • 10 szem feketebors
  • 6 szem borókabogyó
  • 1 kg savanykás alma
A
B
C
D
E

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A húst leöblítjük, bőr nélküli felületét bedörzsöljük sóval, borssal és köménymaggal, majd bőrével lefelé mélyebb sütőedénybe fektetjük. A hagymákat, a fokhagymát és a sárgarépát meghámozzuk, ez utóbbit és a hagymát vastag szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket kissé ellapítjuk. Valamennyit a hús mellé dobjuk, meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a bort/vermutot, lefedjük, és a sütőben, saját levével locsolgatva puhára pároljuk (kb. 1 és 1/2 óra) - elfőtt levét szükség szerint egy kevés forró vízzel/borral pótoljuk.

2. Kivesszük az edényt a sütőből, megfordítjuk a húst, puha-rezgős bőrét késheggyel sűrűn bekockázzuk, majd visszatesszük a sütőbe, 200 °C-ra kapcsolunk, és a pecsenyelé tetején lévő zsiradékkal többször megkenve (A), fedetlenül aranybarnára pirítjuk (további 30-40 perc).

3. Miközben a hús sül, a körethez a savanyú káposztát szűrőtálban kissé kiöblítjük (hogy vad savanyúságát elveszítse), és jól lecsepegtetjük. A hagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Rádobjuk a káposztát, 10 percig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a babérlevelet, a szemes borsot és a borókabogyót, felöntjük egy kevés vízzel, és fedő alatt 25-30 percig pároljuk.

4. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, héjuk vastagságától függően meghámozzuk vagy hámozatlanul 8-12 gerezdre vágjuk (B), majd a majdnem puha káposzta tetejére terítjük (C), és 15-20 percig együtt pároljuk. Eltávolítjuk a babérlevelet, mélyebb tálba szedjük a káposztát, tálalásig melegen tartjuk.

5. Vágódeszkára emeljük a sültet, egy darabban kivágjuk (E), majd kiemeljük a csontbölcsőből a húst (F), nem túl vékonyan felszeleteljük. A csontot csinos tálra fektetjük, visszarendezzük rá a hússzeleteket, köréjük-alájuk öntjük a zsírtalanított, átszűrt pecsenyelét. Néhány salátalevéllel, lilahagyma-karikával, valamint  zöld hagymaszárral vagy snidlinggel díszítjük, és az almás káposzta kíséretében mihamarabb tálaljuk. További köretként hasábburgonya, hagymás burgonyapüré illik hozzá (amelyhez különösen finom adalék a pecsenyelé „sűrűje”).

Tippek:

Ha maradna a sültből, nem érdemes felmelegíteni, mert megereszkedik a bőre, inkább fogyasszuk el hidegen, némi savanyúság vagy befőtt kíséretében.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra 30 perc

Energiatartalom:

667 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Sajtos-sonkás
papucs

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Lencse-krumpli
saláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Majonézes
kínaikel-saláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Káposztás táska

Almás-besameles
káposztatorta

Diós-almás
káposztasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: