2017. szeptember 21.
Máté napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek


Fotó: Elendel

Narancsos
Pavlova-torta

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • 4 tojásfehérje
  • 110 g finomított kristálycukor
  • 1 kk. fehér borecet
  • 110 g porcukor
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 8-10 csepp vaníliaaroma
  • 3-4 narancs
  • 1/2 gránátalma
  • 3 dl tejszín
  • néhány citromfű- vagy bazsalikombóbita
  • 30-40 g csokoládéforgács

1. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb sütőlapot, közepére 20-22 cm átmérőjű kört rajzolunk, és megfordítjuk, hogy „írott” oldala kerüljön alulra.

2. A friss, szobahőmérsékletű (!) tojásfehérjéket kemény habbá verjük 1 csipet sóval, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, majd a borecetet, és addig verjük, amíg a cukor elolvad, illetve szép fényes, kemény habot nem kapunk. Összekeverjük a porcukrot és a keményítőt, a hab tetejére szitáljuk, szelíden beleforgatjuk, végül hozzáadjuk a vaníliaaromát.

3. A habmasszát a sütőpapírra rajzolt kör belsejébe szedjük, tetejét elsimítjuk, közepébe sekély mélyedést készítünk, az oldalát kissé „kócosan hagyjuk”. Betesszük a sütőbe, azonnal visszakapcsolunk 150 °C-ra, 1 és 1/2 órán át szárítjuk-szikkasztjuk, végül a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk teljesen kihűlni (kb. 2 óra).

4. Tálalás előtt a narancsokat meghámozzuk úgy, hogy fehér bundájukból szemernyi se maradjon rajtuk, felkarikázzuk, félbevágjuk. A kettévágott gránátalma magjait evőkanálháttal kiütögetjük a héjból.

5. A habtortát tálra emeljük, tetejére halmozzuk a kemény habbá vert tejszínt, kirakjuk a narancsszeletekkel, megszórjuk a gránátalmagyöngyökkel, és néhány bóbita citromfűvel vagy bazsalikommal díszítjük. A tál szegélyét beszórhatjuk csokoládéforgáccsal is.

Fontos:

– Mivel a tojásfehérje zsiradék jelenlétében nem verődik fel, első feltétel, hogy a tojás kettéválasztásakor szemernyi tojássárgája se kerüljön a tojásfehérjébe. Ugyanebből az okból tehát az is fontos, hogy a keverőtál és a habverő tökéletesen zsírmentes legyen. 
– A habverőt – ez nem babona, hanem tudomány! – mindig azonos irányban forgassuk-vezessük. Minél tovább verjük a habot, annál több buborék keletkezik, és annál keményebb, tömörebb lesz a habmassza. Ám ha váltogatjuk a keverés irányát, a „szembemenő” buborékok szétpukkasztják-kioltják egymást – a hab tehát összeesik, és többé már nem is lehet felverni.

Tippek:

– Tálalásig (fedetlenül) a hűtőszekrényben tároljuk, de tanácsos mihamarabb elfogyasztani, mert a tejszínhabtól megereszkedik a habcsóktészta, és veszít a ropogósságából, holott úgy az igazi, ha a torta külseje ropogós, a belseje pedig puha-krémes.
– Bármely puha, karakteres ízű gyümölcsből, illetve annak jól lecsepegtetett befőttváltozatából mennyei (őszibarack/nektarin, nyári bogyósok stb.)
– Kényzetetésképpen gyümölcs-/csokoládéöntetet kínálhatunk hozzá.
– Maga a kész habcsókalap töltetlenül remekül bírja a mélyhűtést; fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen töltjük meg tejszínhabbal, gyümölccsel.

Italajánlat:

Pezsgő, desszetbor, likőr

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 20 perc
+ 3,5 óra szárítási idő

Energiatartalom:

225 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Ringlis
töltött tojás

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Gazdag rizssaláta
tojással

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Sonkakrémes
töltött tojás

Almás-narancsos
céklasaláta

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Meggyes
Pavlova-torta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: