2017. április 25.
Márk napja van

SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek


Fotó: Elendel

Narancsos
Pavlova-torta

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

  • 4 tojásfehérje
  • 110 g finomított kristálycukor
  • 1 kk. fehér borecet
  • 110 g porcukor
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 8-10 csepp vaníliaaroma
  • 3-4 narancs
  • 1/2 gránátalma
  • 3 dl tejszín
  • néhány citromfű- vagy bazsalikombóbita
  • 30-40 g csokoládéforgács

1. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb sütőlapot, közepére 20-22 cm átmérőjű kört rajzolunk, és megfordítjuk, hogy „írott” oldala kerüljön alulra.

2. A friss, szobahőmérsékletű (!) tojásfehérjéket kemény habbá verjük 1 csipet sóval, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, majd a borecetet, és addig verjük, amíg a cukor elolvad, illetve szép fényes, kemény habot nem kapunk. Összekeverjük a porcukrot és a keményítőt, a hab tetejére szitáljuk, szelíden beleforgatjuk, végül hozzáadjuk a vaníliaaromát.

3. A habmasszát a sütőpapírra rajzolt kör belsejébe szedjük, tetejét elsimítjuk, közepébe sekély mélyedést készítünk, az oldalát kissé „kócosan hagyjuk”. Betesszük a sütőbe, azonnal visszakapcsolunk 150 °C-ra, 1 és 1/2 órán át szárítjuk-szikkasztjuk, végül a kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk teljesen kihűlni (kb. 2 óra).

4. Tálalás előtt a narancsokat meghámozzuk úgy, hogy fehér bundájukból szemernyi se maradjon rajtuk, felkarikázzuk, félbevágjuk. A kettévágott gránátalma magjait evőkanálháttal kiütögetjük a héjból.

5. A habtortát tálra emeljük, tetejére halmozzuk a kemény habbá vert tejszínt, kirakjuk a narancsszeletekkel, megszórjuk a gránátalmagyöngyökkel, és néhány bóbita citromfűvel vagy bazsalikommal díszítjük. A tál szegélyét beszórhatjuk csokoládéforgáccsal is.

Fontos:

– Mivel a tojásfehérje zsiradék jelenlétében nem verődik fel, első feltétel, hogy a tojás kettéválasztásakor szemernyi tojássárgája se kerüljön a tojásfehérjébe. Ugyanebből az okból tehát az is fontos, hogy a keverőtál és a habverő tökéletesen zsírmentes legyen. 
– A habverőt – ez nem babona, hanem tudomány! – mindig azonos irányban forgassuk-vezessük. Minél tovább verjük a habot, annál több buborék keletkezik, és annál keményebb, tömörebb lesz a habmassza. Ám ha váltogatjuk a keverés irányát, a „szembemenő” buborékok szétpukkasztják-kioltják egymást – a hab tehát összeesik, és többé már nem is lehet felverni.

Tippek:

– Tálalásig (fedetlenül) a hűtőszekrényben tároljuk, de tanácsos mihamarabb elfogyasztani, mert a tejszínhabtól megereszkedik a habcsóktészta, és veszít a ropogósságából, holott úgy az igazi, ha a torta külseje ropogós, a belseje pedig puha-krémes.
– Bármely puha, karakteres ízű gyümölcsből, illetve annak jól lecsepegtetett befőttváltozatából mennyei (őszibarack/nektarin, nyári bogyósok stb.)
– Kényzetetésképpen gyümölcs-/csokoládéöntetet kínálhatunk hozzá.
– Maga a kész habcsókalap töltetlenül remekül bírja a mélyhűtést; fogyasztás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, és frissen töltjük meg tejszínhabbal, gyümölccsel.

Italajánlat:

Pezsgő, desszetbor, likőr

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc
+ 20 perc
+ 3,5 óra szárítási idő

Energiatartalom:

225 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Majonézes
tojássaláta

Spenótos
omlett-tekercs

Epres
Pavlova-torta

Ringlis
töltött tojás

Ráksaláta
narancskehelyben

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Mimóza
tojássaláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Gazdag rizssaláta
tojással

Spenótkrémmel
töltött tojás
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: