2017. április 27.
Zita napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Német-svájci forrásból származik ez az egyszerű, tartalmas pite, amely a regionális, rusztikus konyhát dícséri, és megakadályozza, hogy hirtelen a „szomjazók”
fejébe-lábába szálljon az alkohol. Ha sportos, baráti összejövetelre készítjük, kisebb-nagyobb szeletekre vágva, akár a tepsiben is kínálhatjuk. Biztos siker!


Fotó: Hemző Károly

Juhtúrós-
krumplis pite

Hozzávalók 1 nagy tepsihez, illetve 24 kockához:

  • A töltelékhez:
  • 800 g krumpli
  • só, őrölt fehér bors
  • 400 g hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. olaj
  • 200 g juhtúró
  • 500 g tejföl (20 %-os)
  • szerecsendió
  • 2 tojás
  • 200 g gouda sajt
  • 16-18 szelet bacon (szalonna)
  • 2-3 szál petrezselyem
  • A tésztához:
  • 25 g friss vagy 1 tasak instant élesztő
  • 1 ek. só
  • 1/2 ek. kristálycukor
  • 6 ek. (classico) olívaolaj + a tepsihez
  • 500 g finomliszt
A
B
C
D
E
F

1. A töltelékkel kezdjük, mert hűlnie kell: a krumplit héjában, enyhén sós vízben puhára főzzük (20 perc). A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát nem túl vékonyan felkarikázzuk, 4 ek. felforrósított olajba dobjuk. Kissé megsózzuk, élénk tűzön, folyamatosan keverve megfonnyasztjuk, hűlni hagyjuk.

2. A tésztához 3,5 dl langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a sót, a cukrot és az olívaolajat, majd a tálba szitált liszthez adjuk, és fényes-sima tésztává dagasztjuk. Konyaruhával letakarva 30 percig kelni hagyjuk.

3. Közben a krumplit leszűrjük, meghámozzunk, még langymelegen, villával darabosra törjük, összeforgatjuk a hagymával (A). Egy másik tálban eldolgozzuk a juhtúrót a tejföllel, az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval, borssal, 2-3 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval (B), végül a tojásokkal. A sajtot szálasra reszeljük, a szalonnaszeleteket kettévágjuk.

4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Kiolajozzuk a sütőbe való zománcos, peremes tepsit. Lisztezett munkalapra borítjuk a tésztát (C), átgyúrjuk, aztán a tepsinél valamivel nagyobb lapra nyújtjuk-huzogatjuk, a tepsibe fektetjük, a széleket kissé felmagasítjuk, alját villával megszurkáljuk.

5. Egyenletesen elterítjük a tésztán a hagymás krumplit (D), bevonjuk a juhtúrós tejföllel (E), kisebb halmokban tetejére szórjuk a reszelt sajtot, végül a közökbe fektetjük-kócosítjuk a harmonikaszerűen összehajtogatott szalonnaszeleteket (F).

6. Középső bordamagasságon 45-50 percig sütjük (tűpróba!), 15-20 percig a tepsiben hagyjuk hűlni. Tálalás előtt 24/12 kisebb-nagyobb kockára vágjuk, tálra csinosítjuk, és petrezselyemlevelekkel vidámítva kínáljuk. Langyosan a legfinomabb (melegíthető!).

Italajánlat:

Félszáraz borok, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

218 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrémes
fánkfalatkák

Krumplisaláta
túrókrémmel

Sajtkrémes
mártogató

Fasírtmuffin

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Húsos
lilahagymatorta

Uborka-
vitorlások

Szerencsegomba
tojásból

Tatárbifsztek

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Sajtos-sonkás
papucs

Krémsajtos-
olívás papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: