2018. december 11.
Árpád napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

A narancs mennyei, a csokoládé maga az elkárhozás, a kettő együtt fokozhatatlan gyönyörűség. Aki valami egészen különlegeset szeretne alkotni, ráadásul
a pontos-pepecselős munka sem riasztja el, annak teljes szívből ajánlhatom, mert bombasiker lesz a jutalma.


Fotó: Hemző Károly

Csokoládés
narancsbomba

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 3 közepes, mag nélküli narancs
  • 50 g kristálycukor
  • A joghurtkrémhez:
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 2 narancs
  • 1-1,5 dl rostos narancslé
  • 300 g natúr joghurt
  • 120 g kristálycukor
  • 3 dl tejszín
  • A csokoládékrémhez:
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 250 g étcsokoládé
  • 5 ek. olaj
  • 4+4 ek. narancslikőr vagy triple sec
  • 5 dl tejszín
  • 16-18 babapiskóta
  • mentalevél
  • Továbbá:
  • 2 egymásba illő, 3 és 1,5 liter ürtartalmú tál
A
B
C
D
E
F
G

1. Az összes narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük. 3 narancsot 3 mm vékonyan felkarikázunk (kenyérszeletelővel a legegyszerűbb és leggyorsabb). A köpenyhez 1 dl vizet felforralunk 50 g kristálycukorral, majd több részletben beletesszük az ép, szép narancsszeleteket (A), és mindössze 2 percig főzzük, aztán tányérra terítjük és hagyjuk kihűlni.

2. A nagyobbik tálat kiöblítjük hideg vízzel, kibéleljük 2-3 folpackcsíkkal úgy, hogy szélük jócskán túllógjon a tál peremén (B). A kisebbik tál külsejét ugyancsak bevonjuk folpack-csíkokkal. A nagyobbik tál oldalfalát kirakjuk a kissé egymásra csúsztatott narancsszeletekkel (C).

3. A joghurtkrémhez 6-8 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatinlapokat. Belereszeljük a maradék szirupba 2 narancs héját, levüket kinyomjuk, mérőpohárba szűrjük, rostos narancslével 3 dl-re kiegészítjük, aztán a sziruphoz öntjük, és szelíd forralással sűrű krémmé főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a cukorral együtt a joghurthoz adjuk.

4. A jól kinyomkodott zselatint kis lábasban éppen csak felolvasztjuk, eldolgozzuk 1 és még 1 kis merőkanál joghurttal, majd a joghurt egészéhez keverjük. Amikor kötni, sűrűsödni kezd, óvatosan beleforgatjuk a 3 dl tejszínből vert kemény habot, és a „narancsköpeny” aljára szedjük, tetejét elsimítjuk. Óvatosan belenyomjuk a kisebbik tálat úgy, hogy a krém a nagyobbik tál pereméig érjen (D), és 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

5. A csokoládékrémhez 6-8 dl hideg vízben felpuhítjuk a zselatinlapokat. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, majd elkeverjük 5 ek. olajjal (hogy hígabb legyen), és hagyjuk langyosra hűlni. 4-4 ek. likőrrel és tejszínnel felolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatint. A maradék tejszínt krémsűrűségűre felverjük, majd folyamatosan keverve hozzáadjuk a zselatinos elegyet, végül gyors mozdulatokkal eldolgozzuk benne a kanalanként hozzáadott olvasztott csokoládét (sietni kell, mert gyorsan dermed!).

6. Kiemeljük a hűtőszekrényből kivett tálból a kisebbiket, valamint a krémbe ragadt folpackot, majd a „kráterbe” simítjuk a csokoládékrémet (E). Tetejét kirakjuk a babapiskótákkal (némelyiket el is törjük, hogy minél jobban fedjenek), megkenjük a maradék 4 ek. likőrrel (F), végül visszahajtjuk a fóliaszéleket, és 12 órára a hűtőbe tesszük.

7. Tálalás előtt kihajtjuk a fóliát, lapos tálat szorítunk a bomba tetejére, majd határozott mozdulattal a tálra borítjuk. Leemeljük róla a keverőtálat és a fóliát (G), végül menta- vagy citromfűlevélkével díszítjük, tálaláskor tortaszerűen szeleteljük. Fogyasztásig hidegen tartjuk.

Italajánlat:

Desszertbor, pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 3 + 12 óra
hűlési idő

Energiatartalom:

374 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 8 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 8 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tonhalas
krumplisaláta

Túrós zöldségtorta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Narancsos
Pavlova-torta

Krémsajtos-
olívás papucs

Grépfrút-dió-
póré saláta

Spenótos
omlett-tekercs

Sárgarépás-
tojásos szendvics

Spenótos-
tojásos rétes

Fasírtmuffin

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Narancsos-sajtos
céklasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: