2018. február 24.
Mátyás napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Akárcsak a sajtos fondue (ejtsd: fondű), ez is a vidám, kollektív étkezési
formák egyike, amely órákig marasztalja a társaságot az asztalnál. Ügyeljünk
arra, hogy az olaj ne hevüljön túl, mert megég benne a hús, és a szaga sem kellemes. Legalább 3-4 féle mártást illik kínálni hozzá, amelyeket készen is megvásárolhatunk, de még finomabb, ha magunk készítjük. Friss kenyér, mustár, ketchup, ecetes savanyúság vagy egy nagy tál vegyes idénysaláta – no meg jó minőségű vörösbor – nem hiányozhat az asztalról.


Fotó: Hemző Károly

Húsos fondue
Eredeti neve: Fondue bourgignonne

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g bélszín vagy 300-300 g bélszín és sertésszűzpecsenye
  • 1 burgonya
  • 1 liter olaj
A
B
C
D
E
F
G
H

1. Gondosan eltávolítjuk a húsról ezüstös hártyáját és az esetleges faggyú-zsírmaradányokat, majd leöbítjük, szárazra törölgetjük, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk.

2. Fémből vagy tűzálló cserépől készült fondue-lábasba öntjük az olajat, és a tűzhelyen felforrósítjuk, majd az asztal közepén álló spirituszégő fölé helyezzük – ügyeljünk arra, hogy az olaj mindvégig lassú, gyöngyöző fortyogásban maradjon, de ne forrjon fel!

3. Mielőtt a sütögetéshez kezdenénk, egy kisebb, alaposan megmosott és szárazra törölt burgonyát teszünk az olajba (ez lesz a végén az ínyencfalat), ez ugyanis megakadályozza, hogy az olaj sercegjen-fröcsköljön. Ki-ki egy darab húst szúr hosszú nyelű villájára, az olajba meríti, és türelmesen vár 1-3 percet (aszerint, hogy mennyire átsütve szereti), majd kiemeli és a tányérjára szedett mártásba „tunkolja”. Vigyázat, az olajból kiemelt húsdarab tűzforró, várjunk egy kicsit, mert könnyen megégethetjük a szánkat! Eztán újabb húsdarabot tűzünk a villánkra, és így tovább... Friss bagettet kínálhatunk mellé.
 

Néhány mártásötlet:

Bazsalikomos paradicsommártás
400 g paradicsomot megmosunk, kerekebb felén keresztirányban bemetsszük a héját (A), majd 2-3 percre forró, aztán jéghideg vízbe tesszük (B), és meghámozzuk. Magjait, levét eltávolítjuk, húsát felaprózzuk. 2 ek. (classico) olívaolajon megfonnyasztunk 1 közepes fej finomra vágott hagymát és 2 gerezd áttört fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, 8-10 bazsalikomlevelet, 1 kk. cukrot (C), ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve puhára főzzük. Botmixerrel nem túl pépesre törjük, végül 1 ek. Worcester-szósszal ízesítjük. Melegen vagy hidegen kínáljuk.

Borsos-ánizsos barackmártás
2 ek. mézet 2 ek. kristálycukorral és 1 ek. vajjal/margarinnal aranybarnára pirítunk (D), majd hozzáadunk 1,5 dl félszáraz fehérbort, 2 ek. citromlét, 1/2 vaníliarudat, kisujjnyi fahéjat, 1 kisebb csillagánizst és 2 csipet sót (E). Beledobunk 500 g apróra felkockázott sárgabarackot (F) (lehet friss, mélyhűtött, vagy befőtt), és összeforraljuk. Hozzáöntünk 1/2 dl hideg vízben elkevert 1 ek. étkezési keményítőt, és éppen csak besűrítjük (1 perc). 1-2 csipet chiliporral és néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal fűszerezzük. Finomra vágott újhagymával és csípős paprikaszeletkékkel díszítjük, és hidegen, de nem behűtve kínáljuk.

Uborkamártás
100 g kígyóuborkát megmosunk, meghámozunk, nagy lyukú reszelőn megreszeljük, 10 percre gyengén besózzuk. 100 g natúr krémsajtot simára keverünk 100 g natúr joghurttal, 2-4 gerezd áttört fokhagymával, frissen őrölt borssal, 4-5 szál felaprózott kaporral és 30 g durvára vágott dióval (G). Az uborkát alaposan kinyomkodjuk, a joghurtmártáshoz keverjük (H), majd lefedjük, és jól behűtjük.

Tippek:

Készíthetjük 1 kis doboz (400 g) felaprózott konzervparadicsomból is.

Italajánlat:

Száraz vörösbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

20 perc

Energiatartalom:

345 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Tésztában sült
vagdalt

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Burgundiai
rokfortos körte

Körtés-diós
zellersaláta

Mexikói fasírt

Gyönyörűséges orosz
hússaláta tojással

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Tatárbifsztek

Rokfortos-körtés
köménysaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: