2018. április 21.
Konrád napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

A bécsi illetőségű, kalácsszerű (igaz nem olcsó, mert sok tojással készülő),
foszlós töltött fánk tésztája különlegesen finom. Különféle krémekkel töltött
rokonai a valahai monarchia fantáziadús háziasszonyait és pékjeit dícsérik.
Ez itt egy a sok közül, valódi nosztalgiafánk – afféle farsangi kedvcsinálónak.


Fotó: Hemző Károly

Szilvalekváros
párnafánk

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 1,25 dl tej
  • 1 kk.+60 g kristálycukor
  • 40 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 6 tojássárgája
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • 110 g olvasztott vaj/margarin
  • Továbbá:
  • 1 tojásfehérje
  • 200 g sűrű szilvalekvár
  • olaj a sütéshez
  • 50 g fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A meglangyosított tejet 1 kk. cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. A liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tojásokat, a sót, 60 g cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a rumot, végül a langyos vajat/margarint. Kézi robotgéppel hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. Lisztezett munkalapon 30x50 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Egyik felét alig rányomott kanálnyéllel 20 db kb. 6x6 cm-es négyzetre osztjuk. Közepükre 1-1 kk. szilvalekvárt halmozunk, széleiket körbekenjük tojásfehérjével, tetejükre hajtjuk, a „csupasz” tésztalapot. A közöket lenyomkodjuk, a „tésztapaplant” négyzetekre vágjuk, éleiket összenyomkodjuk.

3. Tetejüket megszórjuk fátyolnyi liszttel, konyharuhával letakarva újabb 30 percig kelesztjük. Forró, de nem túlhevített (160 °C-os), bő olajban, több részletben kisütjük, szűrőlapáttal papírkendőre emeljük, hagyjuk kihűlni. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral. Külön tálkában kevés vízzel, vörösborral vagy rummal lazított szilvalekvárt kínálhatuk hozzá. Frissen az igazi!

Tippek:

Sűrű szilvalekvár helyett használhatunk – fánkonkét 2-3 – kimagozott, puha aszalt szilvát is, amelynek közepébe 1-1 felezett diót vagy hámozott mandulaszemet is ágyazhatunk.

Italajánlat:

Édeskés bor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

340 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Banános fánk

Spárga tojásos
zöld morzsával

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Zöldségleves májgaluskával

Hideg
nektarinleves

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Csörögefánk

Húsos
kelkáposztaleves

A farsangi fánkról –
alaprecept

Túrós-almás
minifánk

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Tejszínes-gombás
galuska
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: