2018. július 17.
Endre, Elek napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

A bécsi illetőségű, kalácsszerű (igaz nem olcsó, mert sok tojással készülő),
foszlós töltött fánk tésztája különlegesen finom. Különféle krémekkel töltött
rokonai a valahai monarchia fantáziadús háziasszonyait és pékjeit dícsérik.
Ez itt egy a sok közül, valódi nosztalgiafánk – afféle farsangi kedvcsinálónak.


Fotó: Hemző Károly

Szilvalekváros
párnafánk

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 1,25 dl tej
  • 1 kk.+60 g kristálycukor
  • 40 g élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 6 tojássárgája
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1/2 (bio)citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • 110 g olvasztott vaj/margarin
  • Továbbá:
  • 1 tojásfehérje
  • 200 g sűrű szilvalekvár
  • olaj a sütéshez
  • 50 g fahéjas porcukor a szóráshoz

1. A meglangyosított tejet 1 kk. cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. A liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tojásokat, a sót, 60 g cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a rumot, végül a langyos vajat/margarint. Kézi robotgéppel hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. Lisztezett munkalapon 30x50 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát. Egyik felét alig rányomott kanálnyéllel 20 db kb. 6x6 cm-es négyzetre osztjuk. Közepükre 1-1 kk. szilvalekvárt halmozunk, széleiket körbekenjük tojásfehérjével, tetejükre hajtjuk, a „csupasz” tésztalapot. A közöket lenyomkodjuk, a „tésztapaplant” négyzetekre vágjuk, éleiket összenyomkodjuk.

3. Tetejüket megszórjuk fátyolnyi liszttel, konyharuhával letakarva újabb 30 percig kelesztjük. Forró, de nem túlhevített (160 °C-os), bő olajban, több részletben kisütjük, szűrőlapáttal papírkendőre emeljük, hagyjuk kihűlni. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral. Külön tálkában kevés vízzel, vörösborral vagy rummal lazított szilvalekvárt kínálhatuk hozzá. Frissen az igazi!

Tippek:

Sűrű szilvalekvár helyett használhatunk – fánkonkét 2-3 – kimagozott, puha aszalt szilvát is, amelynek közepébe 1-1 felezett diót vagy hámozott mandulaszemet is ágyazhatunk.

Italajánlat:

Édeskés bor vagy pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

3 óra

Energiatartalom:

340 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tejszínes-gombás
galuska

Húsos
kelkáposztaleves

Sonkás táska
és stangli

Korhely
lencseleves

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Tárkonyos
spárgás zöldségleves

Tiroli szalonnás
zsemlegombóc

Banános fánk

Farsangi fánk –
klasszikus recept

Kolbászos-zöldséges
kelkáposztaleves

Spárga tojásos
zöld morzsával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: