HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Hemző Károly
Káposztás
sertéssült
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g kicsontozott, sovány sertéstarja
- só, bors
- 2 fej fokhagyma
- 2+1 közepes fej hagyma
- 1 kisebb ág rozmaring (20 cm-es)
- 6-8 szelet bacon vagy füstölt szalonna
- 2+2 ek. olaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 800 g fehér káposzta
- 1 ek. ételízesítő
- 1/2 kk. őrölt köménymag
- chilipor
- néhány koktélparadicsom
1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, besózzuk, sonkaszerűen megkötözzük, majd sütőedénybe fektetjük és megszórjuk frissen őrölt borssal. Mellédobjuk a megtiszított fokhagymagerezdeket, 2 vastagon felkarikázott hagymát és a rozmaringágat. Betakarjuk a szalonnaszeletekkel, meglocsoljuk 2 ek. olajjal, aláöntjük a bort, lefedjük, és 180 °C-os sütőben, 1 órán át pároljuk.
2. Közben a körethez a káposzta torzsáját kivágjuk, ujjnyi széles csíkokra szeljük. 1 fej hagymát vékonyan felkarikázunk, megfonnyasztjuk 2 ek. olajban, aztán rádobjuk a káposztát, megszórjuk az ételízesítővel, a köménymaggal, ízlés szerint chiliporral és frissen őrölt borssal. Élénk tűzön 10 percig pirítjuk, majd fedő alatt, saját levében további 10 percig, nem túl puhára, inkább ropogósra pároljuk. Utánasózzuk, melegen tartjuk.
3. Eltávolítjuk a szalonnaszeleteket a húsról, és 200 °C-ra kapcsolva, fedetlenül aranybarnára pirítjuk (20 perc). Lehántjuk róla a zsineget, felszeleteljük, tálra rendezzük. A káposztával, a pecsenyelé sűrűjével, valamint a pirított szalonnával körítjük, és koktélparadicsommal díszítve tálaljuk. További köretként burgonyapüré illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé