2018. július 17.
Endre, Elek napja van

SÜTEMÉNYEK > Olajban sültek, fánkok

A Vízkereszttől Hamvazószerdáig terjedő farsangi időszakban folyvást ott motoszkál bennünk, hogy csak kellene legalább egyszer fánkot sütnünk,
de nemigen van rá időnk... Itt a megoldás: ez fánk gyorsan-egyszerűen
elkészíthető, ráadásul könnyű, finom és kiadós!


Fotó: Hemző Károly

Túrós-almás
minifánk

Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

  • 250 g finomliszt
  • 1/2 kk. sütőpor
  • 1 savanykás alma
  • 250 g félzsíros, krémes állagú tehéntúró
  • 2 tojás
  • 230 g kristálycukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 (bio)narancs reszelt héja
  • 1/2 dl tej
  • 3 ek. rum
  • olaj a sütéshez
  • 1-2 ek. fahéjas porcukor a szóráshoz

1. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, apróra felkockázzuk. A túrót, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, a tejet és a rumot simára keverjük. Apránként beledolgozzuk a lisztet és az almakockákat.

2. Közepes méretű lábasban felforrósítunk 2-3 ujjnyi olajat (akkor megfelelő a hőmérséklete, ha a belemártott fakanál nyele vagy hurkapálcika körül apró buborékok igyekeznek a felszín felé). Két olajba mártogatott kiskanállal 8-10 darab diónyi nagyságú adagot szaggatunk ki a masszából, és az olajba tesszük. Fedő nélkül, szelíd tűzön mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

3. Szűrőlapáttal több rétegben összehajtogatott papírkendőre szedjük-terítjük a fánkocskákat, felitatjuk róluk az olajat, kissé hűlni hagyjuk. Lapos tálra halmozzuk őket, tetejüket meghintjük fátyolnyi fahéjas porcukorral, és mihamarabb tálaljuk. Külön tálkában felforrósított narancsdzsemet, sárgabarack- vagy egyéb savanykás lekvárt kínálhatunk hozzá. Frissen az igazi!

Fontos:

Vigyázat, ha túl forró olajban, élénk tűzön, gyorsan sütjük a fánkokat, kívül hirtelen megpirulnak, sőt megégnek, belsejük azonban nyers marad!

Tippek:

– A fánkmasszát készíthetjük alma nélkül, illetve alma helyett 4-5 ek. rumban megáztatott mazsolával is.
– Lekvárfélék helyett kínálhatunk hozzá forró csokoládé- vagy vaníliaöntetet is.

Italajánlat:

Pezsgő, forralt bor, forró puncs

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

92 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 6 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 6 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Diós-hagymás
céklasaláta

Almás-hagymás
csirkemájsaláta

Zeller-sárgarépa-
alma saláta

Waldorf-saláta

Sonkás táska
és stangli

Szezámos pontyszeletek
tavaszi körettel

Gyümölcsös
kacsamellsaláta

Almás-gombás
rakott krumpli

Bécsi
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Almás-narancsos
céklasaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: