2017. augusztus 23.
Bence napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Lencse-krumpli
saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g apró szemű lencse
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • 600 g krumpli
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1 piros vagy sárga húsú paprika
  • 4 ek. fehérborecet
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 3-4 szál petrezselyem

1.  A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, 2-3 órára (akár egy éjszakára) beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. Másnap az áztatólében feltesszük főni, beledobjuk a leveskockát, teatojásba zárva a meghámozott fokhagymagerezdeket és a cseresznyepaprikát. Félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (30-35 perc) – sózni nem kell! –, aztán leszűrjük és hagyjuk kihűlni.

2. Közben enyhén sós, babérlevéllel ízesített vízben, héjában puhára főzzük a krumplit (20 perc). Leszűrjük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk.

3. Az újhagymát, a lilahagymát és a paprikát megtisztítjuk, az újhagymát egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk, meghintjük sóval, borssal és a borecettel, összekeverjük az olajjal, majd beleforgatjuk a lencsét. A lilahagymát karcsú gerezdekre, a paprikát karikákra vágjuk.

4. A krumplit vékonyan felkarikázzuk, felét nem túl mély tál aljára terítjük, tetejére halmozzuk a lencsét, a maradék krumplikarikákat pedig, kissé egymásra csúsztatva, a lencse köré csinosítjuk. A lilahagymával, a paprikával és petrezselyem-/bazsalikombóbitákkal díszítjük. Tálaláskor meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, és csak az asztalnál keverjük össze.

Tippek:

Gyorsan elkészíthetjük a salátaöntetet, ha az összes hozzávalót csavaros fedelű üvegbe zárjuk, és erőteljes mozdulatokkal jól összerázzuk. Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha többféle salátát készítünk, és nagyobb mennyiségű (egyéb ízesítő anyagokkal utólag gazdagított) alapöntetre van szükségünk.

Megjegyzések:

Ha néhány órán belül nem fogyasztjuk el, hidegre tesszük, de tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy a kissé megdermedt olaj felengedhessen, mert szobahőmérsékleten az igazi. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 2-3 óra áztatási idő

Energiatartalom:

378 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás-diós
karfiolsaláta

Karalábé-retek-
alma saláta

Lencsesaláta
narancsos öntettel

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Tökmagos-
sajtos stangli

Diós-almás
káposztasaláta

Majonézes
kínaikel-saláta

Szerencsegomba
tojásból

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: