2017. június 29.
Péter, Pál napja van

SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták


Fotó: Hemző Károly

Lencse-krumpli
saláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 g apró szemű lencse
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • körömnyi cseresznyepaprika
  • 600 g krumpli
  • só, bors
  • 1 babérlevél
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 1 piros vagy sárga húsú paprika
  • 4 ek. fehérborecet
  • 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
  • 3-4 szál petrezselyem

1.  A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, 2-3 órára (akár egy éjszakára) beáztatjuk 1,5 liter hideg vízbe. Másnap az áztatólében feltesszük főni, beledobjuk a leveskockát, teatojásba zárva a meghámozott fokhagymagerezdeket és a cseresznyepaprikát. Félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük (30-35 perc) – sózni nem kell! –, aztán leszűrjük és hagyjuk kihűlni.

2. Közben enyhén sós, babérlevéllel ízesített vízben, héjában puhára főzzük a krumplit (20 perc). Leszűrjük, meghámozzuk, hűlni hagyjuk.

3. Az újhagymát, a lilahagymát és a paprikát megtisztítjuk, az újhagymát egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk, meghintjük sóval, borssal és a borecettel, összekeverjük az olajjal, majd beleforgatjuk a lencsét. A lilahagymát karcsú gerezdekre, a paprikát karikákra vágjuk.

4. A krumplit vékonyan felkarikázzuk, felét nem túl mély tál aljára terítjük, tetejére halmozzuk a lencsét, a maradék krumplikarikákat pedig, kissé egymásra csúsztatva, a lencse köré csinosítjuk. A lilahagymával, a paprikával és petrezselyem-/bazsalikombóbitákkal díszítjük. Tálaláskor meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, és csak az asztalnál keverjük össze.

Tippek:

Gyorsan elkészíthetjük a salátaöntetet, ha az összes hozzávalót csavaros fedelű üvegbe zárjuk, és erőteljes mozdulatokkal jól összerázzuk. Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha többféle salátát készítünk, és nagyobb mennyiségű (egyéb ízesítő anyagokkal utólag gazdagított) alapöntetre van szükségünk.

Megjegyzések:

Ha néhány órán belül nem fogyasztjuk el, hidegre tesszük, de tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy a kissé megdermedt olaj felengedhessen, mert szobahőmérsékleten az igazi. 

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 2-3 óra áztatási idő

Energiatartalom:

378 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Párolt vörös káposzta
áfonyával

Majonézes
kínaikel-saláta

Káposztás táska

Vitaminsaláta
rokfortos öntettel

Krumplisaláta
túrókrémmel

Karalábé-retek-
alma saláta

Hagymás-diós
karfiolsaláta

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Tökmagos-
sajtos stangli

Sajtos-sonkás
papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: