2019. június 18.
Levente napja van

Mozzarella


Fotó: Hemző Károly

Hogy melyik volt előbb, a pizza vagy a mozzarella, azt talán még maguk az olaszok sem tudják, de hogy egymásnak köszönhetik a világhírt, az biztos.


A lágy túrósajtok családjába tartozó, eredetileg bivalytejből, ma (bivalyok híján) jobbára tehéntejből készülő
mozzarella (ejtsd: moccarella) Dél-Olaszországból származik, és a világon mindenütt készítik. Almanagyságú kis cipókban vagy diónyi gyöngyök formájában, saját levében árulják és tárolják.
Viszonylag sovány sajtféleség, zsírtartalma mindössze 20%, energiaértéke 290 kcal/100 g. Ajánlatos a csomagoláson feltüntetett szavatossági időn belül, illetve mihamarabb elfogyasztani, mert könnyen erjedésnek indul, és élvezhetetlenné válik. Saját levében, légmentes csomaglásban 3-4 hónapig eltartható a mélyhűtőben.

Íze szelíd, édeskés, szinte semleges, ezért nagyon jól harmonizál a markánsabb ízekkel. Pompás pizza vagy sült húsok tetejére olvasztva, de legfinomabb paradicsommal és bazsalikommal Caprese salátának elkészítve.

Kiemelt receptek mozzarellával


Padlizsántallérok

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Mozzarellás paradicsomsaláta
és -nyársak

Margherita pizza és
cukkinis-hagymás pizza

Padlizsántorta

Fasírt-muffin

Padlizsános sertésszelet
bazsalikomos burgonyapürével

Olasz tésztasaláta

Tengerész és
padlizsános pizza

Mozzarellás polentafalatkák

Mozzarellás-olívás
paradicsomsaláta

Gombakrémes
penne



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: