2022. július 1.
Annamária napja van

Fehérspárga


Fotó: Gust-Art Stúdió

Az ínyencek alig várják, hogy a piacokon-zöldséges pultokon „felüssék fejüket” a csokorba-kötegbe szedett harsogó, ropogós spárgasípok, amelyekből számtalan finomság, leves, előétel,
köret, felfújt, saláta és ki tudja, még mi minden készíthető.

 


Ezt a liliom- és gyöngyvirágfélék családjába tartozó, voltaképpen csírát (innen nyelvújításkori neve is: „csirág”) a régészek szerint már az ókori egyiptomiak is ismerték és gyógyszerként fogyasztották. Nagy valószínűséggel Mezopotámia az őshazája, más források perzsa eredetűnek tartják. A történetírók jóvoltából azt bizonyosan tudjuk, hogy az ókori görögök, majd rómaiak is nagy becsben tartották. A kezdetekben vadon nőtt, ceruzavastagságú zöldspárgát az idők folyamán egyre pompázatosabbra nemesítették (ma mintegy 20 fajtája forog a konyhán, de ennél jóval több ismert). Az érdem kétségkívül az ínyenc római hadvezéreké, akik nemcsak utakat, vízvezetékeket és arénákat, hanem bakhátú spárgaültetvényeket is hagytak maguk után. A termesztés és elkészítés módjáról a részletekre is kiterjedő, számos recept maradt ránk, amelyeket némi átigazítással ma is használhatunk. A spárga valódi diadalútja Franciaországban, XIV. Lajos idején kezdődött, amikor egész Európa Párizsra tekintett, és nemcsak a francia divatot, hanem a konyhát is utánozni akarta. Hamarosan felkerült a legdrágább, legkülönlegesebb ételek „toplistájára”.

Hosszadalmas és nagy hozzáértést kívánó termesztési módja, szállítást-tárolást nem kedvelő, kényes természete, finom-fanyar, semmihez sem hasonlítható zamata indolkolja, hogy ma sem tartozik a köznapi, legolcsóbb zöldségek közé. Ámde méregtelenítő-vízhajtó hatása, C- és E-vitaminban,  bétakarotinban, ásványi sókban és nyomelemekben gazdag volta miatt szinte gyógyszerszámba megy. Egy tavaszi spárga-kúra nemcsak egészségesebbé, hanem szebbé is tesz bennünket (energiaértéke mindössze 15 kcal/100 g!).

Számtalan változata közül nálunk leggyakoribb a  halványított spárga, ami attól fehér, hogy amint megjelenik fejecskéje a felkupacolt föld, a bakhát tetején, azonnal kibontják a fészkét, és kivágják, mielőtt beszínesedne. Kevesen tudják, hogy Magyarország a különlegesen finom zöldspárga  egyik legfőbb európai termesztője-exportőre. Itthon csak nemrég kezdett elterjedni, pedig C-vitamin tartalma többszöröse a halványított spárgáénak, arról a vonzerejéről nem is beszélve, hogy a hámozás-tisztítás aprólékos műveletét szinte ki is lehet kerülni, mert legfeljebb szárának alsó harmadát kell meghámozni.

A spárga igen sokoldalú: a klasszikus hollandi mártással vagy forró vajjal-parmezán sajttal készülő előételektől kezdve számtalan egyéb hideg és meleg leves, krém, köret, felfújt, omlett, saláta, töltelék, zöldségtorta, távol-keleti különlegesség és ki tudja, mennyi finomság készíthető belőle.

 

Kiemelt receptek fehérspárgával


Spárgás-paradicsomos
rakott karaj

Spárgasípok
kecskesajttal

Spárga tojásos
zöld morzsával

Paradicsomos-
spárgás saláta

Spenótos görög bárányborda

Csirkecomb
gombás spárgaraguval

Sonkás
spárgacsokrok

Újházy-tyúkleves

Spárgamimóza
sajtmártással

Sonkás
spárgagratin

Rizses
zöldséglevesMegosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: