2022. augusztus 17.
Jácint napja van

Zöldspárga


Fotó: Gust-Art Stúdió

Az ínyencek alig várják, hogy a piacokon-zöldséges pultokon „felüssék fejüket” a csokorba-kötegbe szedett harsogó, ropogós spárgasípok, amelyekből számtalan finomság, leves, előétel,
köret, felfújt, saláta és ki tudja, még mi minden készíthető.


Ezt a liliom- és gyöngyvirágfélék családjába tartozó, voltaképpen csírát (innen nyelvújításkori neve is: „csirág”) a régészek szerint már az ókori egyiptomiak is ismerték és gyógyszerként fogyasztották. Nagy valószínűséggel Mezopotámia az őshazája, más források perzsa eredetűnek tartják. A történetírók jóvoltából azt bizonyosan tudjuk, hogy az ókori görögök, majd rómaiak is nagy becsben tartották. A kezdetekben vadon nőtt, ceruzavastagságú zöldspárgát az idők folyamán egyre pompázatosabbra nemesítették (ma mintegy 20 fajtája forog a konyhán, de ennél jóval több ismert). Az érdem kétségkívül az ínyenc római hadvezéreké, akik nemcsak utakat, vízvezetékeket és arénákat, hanem bakhátú spárgaültetvényeket is hagytak maguk után. A termesztés és elkészítés módjáról a részletekre is kiterjedő, számos recept maradt ránk, amelyeket némi átigazítással ma is használhatunk. A spárga valódi diadalútja Franciaországban, XIV. Lajos idején kezdődött, amikor egész Európa Párizsra tekintett, és nemcsak a francia divatot, hanem a konyhát is utánozni akarta. Hamarosan felkerült a legdrágább, legkülönlegesebb ételek „toplistájára”.

Hosszadalmas és nagy hozzáértést kívánó termesztési módja, szállítást-tárolást nem kedvelő, kényes természete, finom-fanyar, semmihez sem hasonlítható zamata indolkolja, hogy ma sem tartozik a köznapi, legolcsóbb zöldségek közé. Ámde méregtelenítő-vízhajtó hatása, C- és E-vitaminban,  bétakarotinban, ásványi sókban és nyomelemekben gazdag volta miatt szinte gyógyszerszámba megy. Egy tavaszi spárga-kúra nemcsak egészségesebbé, hanem szebbé is tesz bennünket (energiaértéke mindössze 15 kcal/100 g!).

Számtalan változata közül nálunk leggyakoribb a  halványított spárga, ami attól fehér, hogy amint megjelenik fejecskéje a felkupacolt föld, a bakhát tetején, azonnal kibontják a fészkét, és kivágják, mielőtt beszínesedne. Kevesen tudják, hogy Magyarország a különlegesen finom zöldspárga  egyik legfőbb európai termesztője-exportőre. Itthon csak nemrég kezdett elterjedni, pedig C-vitamin tartalma többszöröse a halványított spárgáénak, arról a vonzerejéről nem is beszélve, hogy a hámozás-tisztítás aprólékos műveletét szinte ki is lehet kerülni, mert legfeljebb szárának alsó harmadát kell meghámozni.

A spárga igen sokoldalú: a klasszikus hollandi mártással vagy forró vajjal-parmezán sajttal készülő előételektől kezdve számtalan egyéb hideg és meleg leves, krém, köret, felfújt, omlett, saláta, töltelék, zöldségtorta, távol-keleti különlegesség és ki tudja, mennyi finomság készíthető belőle.

Kiemelt receptek zöldspárgával


Zöldséges
rizibizi

Mustáros lazacfilé
zöldspárgával

Pikáns sertésfodor
tavaszi körettel

Csípős csirkebuzogányok

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Gazdag spárgás
zöldségleves

Nyári
csirkehúsleves

Spárgás-paradicsomos kacsamellsaláta

Spárgás rizottó

Sonkás
spárgacsokrok

Csirkecomb
gombás spárgaraguval

Szezámos pontyszeletek tavaszi körettelMegosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: