2019. május 23.
Dezső napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek


Fotó: Hemző Károly

Sonkás
krumplipüré-torta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 1,2 kg krumpli
  • 250 g gépsonka
  • 80 g vaj/margarin
  • 30 g reszelt parmezán sajt
  • őrölt szerecsendió
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • 2-3 szál snidling
  • körömnyi citromhéj

1. A krumplit meghámozzuk, megmossuk. 5-6 közepes szemet hideg vízben félreteszünk, a többit felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. A sonkából a legkisebb pogácsaszaggatóval 5-6 korongot szúrunk ki, a maradékot apróra vágjuk vagy megdaráljuk. Kikenünk vajjal/margarinnal egy 18-20 cm átmérőjű, 1,2-1,5 literes, félgömb alakú tűzálló edényt. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

2. A főtt krumplit leszűrjük, fedő alatt néhány percig szikkasztjuk. Megtörjük, hozzáadjuk a maradék vajat/margarint, a parmezán sajtot, ízlés szerint sót és szerecsendiót, habosra kikeverjük, végül gyors mozdulatokkal beledolgozzuk a tojásokat is. A massza felét a sütőedénybe nyomkodjuk, megszórjuk a sonkával, tetejére simítjuk a maradék pürét. Az edény alját az asztal lapjához veregetjük, hogy a massza mindenütt jól kitöltse, majd meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és a forró sütőben 25-30 percig gőzöljük-puffasztjuk.

3. A félretett krumpliszemeket 3 mm vastagra gyaluljuk, bő olajban aranysárgára sütjük, papírkendőre terítjük. A pürétortát 5 percig a sütőedényben pihentetjük, aztán óvatosan lapos tálra borítjuk (vigyázat, nagyon forró!). Két sorban körbedíszítjük az egymásra csúsztatott burgonyaszirmokkal, a sonkakorongokból és a snidlingszálakból virágot „ültetünk” a tetejére, közepét citromhéjjal vidámítjuk, és mihamarabb tálaljuk. Tortaszerűen szeleteljük.

Tippek:

– Kitűnő vendégváró, mert előre elkészíthetjük, csak a sütést kell időzíteni.
– Sonka helyett rétegezhetjük apróra felkockázott füstölt sajttal (100 g), pirított hagymával, gombával, párolt zöldségekkel is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

316 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Burgundiai
rokfortos körte

Spenótos
rakott krumpli

Tepsis
mediterrán zöldség

Sonkás-rozmaringos
tepsis újkrumpli

Krumplipüré-
sütőtök köret

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Cukkinis
burgonyagratin

Tejszínben sült
újkrumpli

Orosz
csirkehússaláta

Ráksaláta
narancskehelyben
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: