2020. november 25.
Katalin napja van

TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

A klasszikus lasagne (ejtsd: lázánnye), azaz kisebb-nagyobb tésztalapokból készített, fűszeres paradicsom- és besamelmártással, valamint bolognai húsraguval rétegezett rakottas sokak kedvence. Különösen ízletes rokona ez a póréhagymás, hústalan változat – érdemes kipróbálni.


Fotó: Hemző Károly

Pórés lasagne

Hozzávalók 8 személyre:

  • A besamelhez:
  • 50 g vaj/margarin
  • 50 g finomliszt
  • 5 dl tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • A paradicsommártáshoz:
  • 12-14 koktélparadicsom
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 ek. olaj
  • 2 doboz hámozott, felaprózott konzervparadicsom (400 g/doboz)
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 4-5 olajos, aszalt paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kk. szárított oregánó
  • só, bors
  • 8-10 bazsalikomlevél + a díszítéshez
  • 1/2 kk. kristálycukor vagy édesítőszer
  • Továbbá:
  • 2 hosszú szál póréhagyma (1 kg )
  • 2 csokor újhagyma
  • 2+1 ek. olaj
  • 2 tojássárgája
  • 12 friss lasagnelap (kb. 250 g)
  • 200 g reszelt parmezán sajt
A
B
C
D
E
F

1. A besamelhez a vajat/margarint felforrósítjuk, rózsaszínűre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, apránkét hozzákeverjük a tejet, simára-csomómentesre eldolgozzuk, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatosan keverve besűrítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk (A), gyakran megkeverve (hogy a teteje meg ne bőrösödjön) langyosra hűtjük.

2. A paradicsommártáshoz a paradicsomokat megmossuk, elnegyedeljük. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 2 ek. olajban. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a paradicsompürét, a vékony csíkokra vágott aszalt paradicsomot, az áttört fokhagymát, az oregánót, sót és borsot. 10 percig félrebillentett fedő alatt rotyogtatjuk, aztán hozzáadjuk a koktélparadicsomot, 4 levélke kívételével a felaprózott bazsalikomot, végül ízlés szerint édesítjük, és szelíd tűzön további kb. 20 perc alatt besűrítjük.

3. A megtisztított, megmosott pórét és újhagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) ujjnyi vastagon felkarikázzuk, 2 ek. felforrósított olajban 3-4 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, levét teljesen elfőzzük, hagyjuk langyosra hűlni, aztán összekeverjük a tojássárgákkal (B).

4. Előmelegítjük sütőt 200  °C-ra. Kikenünk 1 ek. olajjal egy kb. 20x30 cm-es, 6-8 cm mély, négyszögletes tűzálló tálat (ebben fogjuk tálalni). Aljára simítunk 2-3 nagy evőkanál paradicsommártást, tetejére fektetünk 4 tésztalapot (C) (akár friss, akár száraz tésztalapból dolgozunk, ehhez az ételhez egyiket sem kell előre megfőzni!), kissé bele is nyomkodjuk. A maradék paradicsommártást és a hagymát 3, a besamelt 2, a sajtot 4 részre osztjuk. Az első és a harmadik réteg tésztára paradicsom, hagyma és sajt, a másodikra paradicsom, hagyma, besamel (D), (E) és sajt, a negyedik réteg tésztára csak besamel (F) és sajt kerül.

5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), tetejét a félretett bazsalikommal, esetleg paradicsommal díszítjük, és nagyobb kockára vágva kínáljuk. Finom, laktató egytálétel, sütőben/mikróban melegíthető.

Tippek:

Pompás vendégváró, hiszen előre elkészíthető, csak a sütést kell időzíteni, de vegyük figyelembe, hogy a hűtőben tárolt rakottasnak kb. 1 óra sülési idő kell (ha pedig cserép- vagy tűzálló a sütőtál, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert elpattanhat a tál!).

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

698 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tavaszi
vegyes saláta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tésztával töltött
padlizsán

Toszkán
kenyérsaláta

Sajtos reteksaláta

Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta

Olasz tésztasaláta

Rukolás-rokfortos
saláta

Sonkás-uborkás
krumplisaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Fokhagymás-csípős
penne rákkal

Tejszínes
cukkinikrémleves
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: