2019. május 23.
Dezső napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták


Fotó: Elendel

Epres-krémes
palacsinta

Hozzávalók 4 személyre:

  • A palacsintához:
  • 200 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 ek. olaj
  • buborékos ásványvíz vagy szódavíz
  • A töltelékhez:
  • 5+1 dl tej
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 60 g+2 ek. porcukor + a szóráshoz
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 400 g eper
  • 1/2 citrom leve
  • diónyi vaj/margarin

1. A palacsintatésztához  a lisztet keverőtálba szitáljuk. A tojásokat megmossuk, egyenként felütjük és 1 csipet sóval együtt a tejhez, majd apránként a liszthez adjuk. Fakanállal előbb sűrű masszává keverjük, majd elektromos habverővel folytatva, több részletben felöntjük annyi buborékos ásványvízzel, hogy tejszínsűrűségű „tésztát” kapjunk. Lefedjük, a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.

2. Közben a krémhez felforrósítunk a vaníliás cukorral 5 dl tejet. A tojássárgákat habosra keverjük 60 g porcukorral, aztán a maradék 1 dl hideg tejjel felváltva beledolgozzuk az apránként hozzászitált pudingport. Felöntjük a forró tejjel, majd (kézi habverővel) folyamatosan keverve, szelíd tűzön sűrűsödésig főzzük (2-3 perc). Hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve – hogy ne bőrösödjön meg a krém teteje –, a vizet többször hidegre cserélve kihűtjük.

3. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet, majd megtisztítjuk és apróra felkockázzuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadunk 2 ek. porcukrot, lazán összeforgatjuk, felhasználásig szobahőmérsékleten érleljük.

4. Belekeverjük a palacsintatésztába az olajat (pihentetés közben jócskán besűrűsödik, ezért szükség szerint egy kevés buborékos ásványvízzel hígíthatjuk), majd felhevített teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőben 8-10 vastagabb palacsintát sütünk belőle.

5. Egy cakkos oldalfalú, 24-26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a krémmel és megszórjuk az eperrel, aztán szorosan feltekerjük és félbevágjuk őket. Vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva, a formába állítjuk őket, megszórjuk kevés porcukorral, és 200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc). További porcukorral és citromfűbóbitával díszítve, frissen-melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. Melegíthető!

Tippek:

A kész palacsinta remekül bírja a mélyhűtést, érdemes többet sütni belőle: a család igényeihez igazítva 10-12 darabonként folpackba, majd nejlontasakba csomagoljuk, és lapos felületre helyezve egyszerűen megfagyasztjuk. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni vagy kivesszük a csomagolóanyagból, lapostányérra emeljük, lefedjük, és néhány percre betesszük a mikróba. Úgy a legfinomabb, ha töltés-formázás után átforrósítjuk, sőt kissé megpirítjuk a sütőben.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

181 kcal/1 palacsinta

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Avokádókrém
paprikaladikban

Gazdag rizssaláta
tojással

Mimóza
tojássaláta

Orosz
csirkehússaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Ráksaláta
narancskehelyben

Majonézes
tojássaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótkrémmel
töltött tojás

Tatárbifsztek

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: