2020. január 25.
Pál napja van

VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

A sok zöldséggel, sovány tejtermékekkel készített torták üdítő csemegéi a könnyű, de tápláló ételeket kedvelőknek, különösen így tavasztájt, amikor ki vagyunk éhezve a friss ízekre. Aszerint, hogy milyen töltelék kerül a tésztaágyba, új és új változatait varázsolhatjuk az asztalra – érdemes kísérletezni!


Fotó: Hemző Károly

Túrós zöldségtorta

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 250 g finomliszt
  • 125 g+diónyi vaj/margarin
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 1 ek. tejföl
  • A töltelékhez:
  • 200 g póréhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 200 g cukkini
  • 1/4 piros húsú paprika
  • 2 ek. olaj
  • 100 g zöldborsó (mélyhűtött)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • provence-i fűszerkeverék
  • Az öntethez:
  • 250 g sovány túró
  • 250 g natúr joghurt
  • 2 tojás
  • 80 g füstölt sajt
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • szerecsendió

1. A lisztet, a vajat/margarint, 1/2 kk. sót, a tojást és a tejfölt összegyúrjuk (aprítógépben néhány pillanat az egész!), cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, a hűtőben 30 percet pihentetjük.

2. A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk. A pórét, az újhagymát és a hámozatlan cukkinit karikákra, a paprikát apró kockákra vágjuk. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét, az újhagymát és a cukkinit, hozzáadjuk a zöldborsót (fagyos állapotban), a paprikát, az áttört fokhagymát, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót és borsot. Fedő alatt 4-5 percig pároljuk, majd fedetlenül elfőzzük a levét (további 3-4 perc), és hagyjuk kihűlni.

3. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk a maradék diónyi vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 32 cm-es korongra nyújtjuk, a formába terítjük, szelíden az oldalára nyomkodjuk. A peremén túllógó széleken átgurítjuk a nyújtófát (ezzel leválasztjuk  a fölösleget), alját és oldalát sűrűn megszurkáljuk villával.

4. Az öntethez összekeverjük az áttört túrót, a joghurtot, a tojásokat, a szálasra reszelt sajtot és az átszitált keményítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Lazán beleforgatjuk a zöldségkeveréket, a tésztaágyba simítjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Langymelegen, tortaszerűen szeletelve kínáljuk, de hidegen is finom.

Tippek:

– Sok salátával egytálételként, hidegbüfé részeként, italkorcsolyaként is remek.
– Túró helyett a bársonyosabb állagú ricottával is készíthetjük.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

306 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spenótkrémmel
töltött tojás

Gazdag rizssaláta
tojással

Gazdag
tavaszi saláta

Sajtkrémes
mártogató

Sonkás és
sajtos roló

Majonézes
tojássaláta

Kaviáros-tojásos
falatkák

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Húsos
lilahagymatorta

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: