VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Ezek a falatkák méltó kezdetet jelentenek az ünnepi menüben – egyszerű és gyors elkészítésük nincs is arányban finomságukkal – kaviár helyett ringlivel, sőt rózsává tekert parmai sonkával is mennyei.

Fotó: Hemző Károly
Kaviáros-tojásos
falatkák
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 2 tojás
- só, őrölt fehér bors
- 2-2 szál petrezselyem és snidling
- 1 kk. vágott kapor (mélyhűtött)
- 1/2 hegyes zöldpaprika
- 1 szelet piros húsú paprika
- 1 lime (zöldcitrom)
- 100 g tejszínes krémsajt (Philadelphia, mascarpone)
- 40 g lágy vaj/margarin
- 1 csipet chilipor
- 4 kk. piros kaviár vagy halikra
- 2-2 szelet fehér és rozsos szendvicskenyér
- néhány zeller- vagy reteklevél
1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A zöldfűszereket és a paprikákat leöblítjük, a zöldfűszereket finomra, a zöldpaprikát karikákra, a pirosat kisebb kockákra vágjuk. A zöldcitromot gondosan megmossuk, szárazra töröljük, felkarikázzuk, elnegyedeljük.
2. A krémsajtot és a vajat/margarint habosra keverjük, majd sóval, frissen őrölt fehér borssal, chiliporral és a zöldfűszerekkel ízesítjük (ha a kapor mélyhűtött, előzőleg hagyjuk kissé felengedni és kinyomkodjuk). A tojásokat felkarikázzuk, 8 szép karikát félreteszünk, a többit megreszeljük, a krémhez adjuk, és csillagcsőrös habzsákba szedjük (ha túl lágy volna a krém, 10 percre betesszük a mélyhűtőbe).
3. A kenyérszeleteket átlósan félbevágjuk, zsiradék nélkül mindkét oldalukat megpirítjuk, hagyjuk kihűlni. Mindegyik tetejére dundi krémrózsát-girlandot nyomunk, 1 tojáskarikával, 1/2 kk. kaviárral/ikrával és elnegyedelt citrommal díszítjük. A tányér szegélyét zöld és piros paprikakarikákkal/-kockákkal, közepét pedig zeller- vagy reteklevelekkel vidámítjuk. Tálalásig hidegen tartjuk, előételként, aperitív mellé kínáljuk.
Fontos:
A kemény tojás ideális főzési ideje a víz újraforrásától számított pontosan 10 perc (a fenti módszerrel 13 perc). Ha ennél tovább fő, a tojássárgája felületén (kéntartalmának köszönhetően) szürkés elszíneződés képződik, amely nem káros, csak nem szép. Tanácsos a megfőtt tojás főzővizét nagyobb mennyiségű hideg vízzel azonnal lehűteni vagy a tojást hideg vízbe meríteni, hogy héjpáncélba zárt sárgája ne főjön tovább.
Italajánlat:
Száraz fehérbor, pezsgő, aperitífek