2022. január 27.
Angelika napja van

TORTÁK > Ünnepi torták

Ez a francia eredetű édesség, a fáma szerint, egy semmi másról nem nevezetes Charlotte, azaz Sarolta nevezetű asszonykáról kapta a nevét, aki reszketett csípős nyelvű anyósa kritikájától... Kezdő háziasszonyok álma, csekély gyakorlattal is biztos siker, ezért szívből ajánlom anyák napi kedveskedésnek – kamasz gyerekek vagy ügyesebb apukák is el tudják készíteni, csak egy kicsit több epret és tejszínt kell hozzá vásárolni....


Fotó: Hemző Károly

Epercharlotte

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 800 g eper
  • 200 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) vanillincukor
  • 1 citrom leve
  • 1/2 dl narancslikőr (pl. triple-sec)
  • 300-350 g babapiskóta (kb. 36 db)
  • 1 dl tokaji aszú vagy édes sherry
  • 6 zselatinlap (10 g)
  • 5 dl tejszín
  • 1 tasak (12 g) piros tortazselépor
  • 1 ek. natúr, vágott pisztácia
  • 1 citromfű- vagy mentabóbita
A
B
C
D
E
F
G
H
I

1. 300 g epret, a legszebb szemeket, félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet, majd megtisztítjuk (A), felaprózzuk, és villával kissé darabosra törjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a vanillincukrot, a citrom átszűrt levét (B) és a likőrt, azután lefedjük, és 30 percig pihentetjük.

2. 20-24 db babapiskóta egyik végét 8-10 cm hosszúságban, egyenesre levágjuk (C). A maradékkal kibéleljük egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját, oldalát palánkszerűen kirakjuk a „megrövidített” babapiskótákkal (D), és valamennyit megkenjük a borral/sherryvel.

3. A zselatinlapokat beáztatjuk 6-8 dl hideg vízbe, hogy felpuhuljanak. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint jól kinyomkodjuk, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk. Gyors mozdulatokkal hozzákeverünk 1 kanál eperpépet (E), aztán még egyet, végül az eper egészéhez keverjük (erre az ide-oda kanalazásra-kevergetésre azért van szükség, mert ha egyszerre adjuk a hideg eperhez a meleg zselatint, összeugrik!).

4. Apránként a tejszínhabhoz adjuk az epret (F), lazán összeforgatjuk (G), majd a tortaformába öntjük (H), és elsimítjuk a tetejét. Legalább 6 órára, még jobb, ha egy éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe (1 óra múlva megköt annyira, hogy betakarhatjuk alufóliával, nehogy átvegye más élelmiszerek szagát).

5. Fogyasztás előtt másfél órával sütőpapírcsíkot illesztünk a piskóta-palánk és a tortforma oldala közé. Megmossuk, szárazra törölgetjük és megtisztítjuk a félretett eperszemeket, hosszában félbevágjuk őket, és kívülről indulva, körkörösen, zsindelyszerűen egymásnak támasztva kirakjuk velük a torta tetejét.

6. A tasakon olvasható módon elkészítjük a tortazselét, merőkanalanként bevonjuk vele a gyümölcs tetejét (I), és további 1 órára hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát, majd két sütőlapáttal lapos tálra csúsztatjuk, és lehántjuk róla a papírt. A tál szegélyét megszórjuk pisztáciával, a torta tetejét pedig citromfű- vagy mentabóbitával díszítjük.

Fontos:

– Ha más típusú zselatint – port, granulátumot – használunk, 1/2 liter folyadékhoz való mennyiség, azaz 1 tasak (10 g) szükséges, amelyet előzőleg 0,5-1 dl hideg vízben felpuhítunk. Mindig a csomagoláson javasolt módon járjunk el!
– Ha gyerek is kap belőle, alkohol helyett kevés vízzel hígított szörppel vagy bármilyen kompót levével is megkenhetjük a babapiskótákat.
– Mivel a babapiskóták palánk-kerítés szerepet töltenek be, fontos, hogy épek és kívül szárazak, összességükben kissé kemények maradjanak, ezért a szokásos folyadékba forgatás helyett az a helyes módszer, ha éppen csak megkenjük a felületüket a folyadékkal.
– Még tetszetősebb a torta, ha az alapja nem látszik ki. Ezt úgy érhetjük el, hogy előbb a felezett piskótákat állítjuk bele a tortaformába, és csak ezután béleljük ki az alját az egészben hagyott, illetve méretre eltördelt babapiskótákkal.

Megjegyzések:

A spanyolok pompás, különleges fűszerborát, a sherryt, amely töppedt mazsolaszőlőből, gondos kezeléssel-érleléssel készül, –  a portugálok nem kevésbé nemes portói desszertborával együtt –  az angolok, jelesül az angol irodalom tette világhírűvé (természetesen nem tévesztendő össze a cherry brandy elnevezésű meggylikőrrel). Az óarany és mélyvörös színeiben pompázó nedüt általában jól behűtve, aperitifként vagy könnyű délutáni itókaként sajátságos formájú és méretű poharakban szokás kínálni. Jellegében-zamatában igen közel áll hozzá a mi tokaji aszúnk.

Érdekességek:

Charlotte (ejtsd: sárlott) névre hallgatnak mindazon desszertfélék, amelyek úgy készülnek, hogy egy sima oldalfalú sütőformát kibélelünk fehér kenyér-, kalács- vagy piskótaszeletekkel/babapiskótákkal, aztán színültig megtöltjük gyümölcsös krémmel-habbal, és az egyes receptek szerint megsütjük, vagy éppen ellenkezőleg, több órán át vágható keménységűre deremesztjük-hűtjük (a hideg változatok általában tejszínhabbal és zselatinnal készülnek). A meleg változatokhoz különféle sodókat, gyümölcsmártásokat szoktunk kínálni.

Italajánlat:

Likőrök, desszertborok, félédes vagy édes pezsgő

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 6 + 1 óra
dermedési idő

Energiatartalom:

269 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Burgundiai
rokfortos körte

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Ráksaláta
narancskehelyben

Tatárbifsztek

Anyák napi
epres szívtorta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Orosz
csirkehússaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Epres
Pavlova-torta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Spenótos
rakott krumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: