KÖRETEK > Krumpliköretek

Fotó: Hemző Károly
Tejszínben sült
újkrumpli
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g apró szemű újkrumpli (hámozatlan)
- só, bors
- 1 ek. vaj/margarin
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál friss majoránna
- 2 dl tejszín
- 1 ek. finomliszt
- 2 tojássárgája
1. Az újkrumplit alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben 8-10 percig, majdnem puhára főzzük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy csinos tűzálló tálat. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a majoránnát leöblítjük, levélkéit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk.
2. Az újkrumplit leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, de még melegen meghámozzuk (a nagyobb szemeket félbevágjuk), és a tűzálló tálba terítjük. A tejszínt simára keverjük a liszttel, a tojássárgákkal, az áttört fokhagymával, a majoránnával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal (vagy szerecsedióval). A krumplira öntjük, lazán összekeverjük, és a sütőben pirosra sütjük (30-35 perc).
3. Tálaláskor a félretett majoránnával díszítjük. Köretként vagy egytálételként kínálhatjuk – ez utóbbi esetben 1,2 kg krumpliból készítjük, és a többi hozzávaló mennyiségét is arányosan megemeljük. Nagy tál friss leveles vagy vegyes saláta illik hozzá.
Változatok:
Készíthetjük 2 dl tejjel és 20 g vajjal/margarinnal vagy 200 g tejföllel is, amelyet 1 púpozott kk. finomra vágott, vegyes zöldfűszerrel ízesíthetünk. A lisztet nem tanácsos elhagyni, mert hő hatására a tejtermékekből kicsapódik a víz, és túlságosan leveses lesz az étel.