SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Gazdag rizssaláta
tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojás
- 1 kis fej főzőhagyma
- 1 közepes fej lilahagyma
- 250 g zsenge zöldborsó (100 g tisztított/mélyhűtött)
- 1 piros húsú paprika
- 1+4 ek. citromlé
- só, bors
- 1 babérlevél
- 200 g hosszú szemű rizs
- 2+6 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 4-5 szál petrezselyem
- 1 szál bazsalikom
- 1 szál menta
1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük. A hagymaféléket és a zöldségeket megtisztítjuk. A lilahagymát felkarikázzuk, meglocsoljuk 1 ek. citromlével.
2. Felforralunk 6 dl vizet, hozzáadunk 1 kk. sót, a babérlevelet és a félbevágott főzőhagymát. Beleszórjuk a rizst, majd félig lefedve, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 15 percig pihentetjük-puffasztjuk (nem emelgetjük a fedőt, mert megszökik a gőz, márpedig a puhuláshoz szükségünk van rá!). Ezután lazán összekeverjük 2 ek. olívaolajjal, és nagyobb tálra terítve hagyjuk kihűlni (a hagymát és babérlevelet eltávolítjuk).
3. A zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) 2 ek. forrásban lévő vízbe szórjuk, fedő alatt 5-8 percig pároljuk, hűlni hagyjuk, leszűrjük. A paprikát felaprózzuk, a zöldfűszereket leöblítjük, leveleiket (néhány bóbita kivételével) finomra vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, gerezdekre szeljük.
4. Az öntethez a maradék 4 ek. citromlét simára keverjük ízlés szerinti sóval, frissen őrölt borssal, majd 6 ek. apránként hozzáadott olívaolajjal. Belecsúsztatjuk a kihűlt rizst és zöldborsót, a lilahagymát levével együtt, a paprikát, a tojás felét és a vágott zöldfűszereket, lazán összekeverjük, csinos tálra halmozzuk. Tetejét a a maradék tojással és zöldfűszer-fűszerbóbitákkal díszítjük. Szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, csak ezután tálaljuk.
Tippek:
– Külön tálkában zöldfűszerekkel (menta legyen benne!) illatosított, joghurtos majonézmártást kínálhatunk hozzá.
– Maradék csirkesülttel, fokhagymával sült rákocskákkal, olajos kagylóval, a tenger gyümölcseivel, is gazdagíthatjuk; a rizst curryvel vagy sáfránnyal, kurkumával is ízesíthetjük.
Italajánlat:
Száraz fehérbor