2019. június 19.
Gyárfás napja van

LEVESEK > Gyümölcslevesek


Fotó: Hemző Károly

Bogyós
gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 biocitrom
  • 4 kisebb, érett nektarin vagy őszibarack
  • 400 g vegyes bogyós gyümölcs (meggy, cseresznye, egres, ribizli, málna, szeder stb.)
  • 150 g kristálycukor
  • 1dl félszáraz vörösbor
  • kisujnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 200 g tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 4 menta- vagy citromfűbóbita

1. A citromot megmossuk, 2 kisujjnyi héjat vékonyan levágunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. A gyümölcsöket megtisztítjuk-kimagozzuk, 4 kis evőkanálnyit nyersen félreteszünk a díszítéshez.

2. A cukrot felforrósított lábasba szórjuk, folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a citromlével, a borral, 6 dl vízzel, és felforraljuk. Beledobjuk a gyümölcsöket, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön éppen csak puhára főzzük (2-3 perc).

3. A pudingport simára eldolgozzuk 2,5 dl hideg vízzel és a tejföllel, majd folyamatosan keverve a leveshez adjuk, és mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, lefedjük, és legalább 3 órára (még jobb, ha egy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük.

4. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket kidobjuk. A tejszínt krémkeménységűre felverjük. A levest óvatosan átkeverjük, mélytányérokba vagy erőleveses csészékbe szedjük, tetejét a félretett nyers gyümölccsel, 1-1 nagyobb tejszíngaluskával és citromfű-/mentabóbitával díszítjük.

Tippek:

– Bor és víz helyett készíthetjük 8,5 dl szűrt feketeribizli-/meggylével vagy tejjel is.
– Valódi „kanalas desszert” válik belőle, ha a levest kisebb-mélyebb tálkákba szedjük, és 1-2 gombóc vanília- vagy csokoládéfagylalttal kínáljuk.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+ 3 óra hűlési idő

Energiatartalom:

408 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Nyári vegyes
gyümölcsleves

Cseresznyés rétes

Hideg szilvakrémleves
habgaluskával

Narancskrémleves

Hideg meggyleves

Habos
meggyes szelet

Tiszai halászlé

Hideg dinnyeleves

Hideg
szederkrémleves

Hagymás rostélyos

Mákos-meggyes
rácsos

Kalocsai
töltött sertéscomb
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: