SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos-
rokfortos cukkinisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 zsenge cukkini (600 g)
- 250 g paradicsom
- 1 kis fej hagyma
- 3-4 szál kapor
- 250 g érett rokfort vagy feta sajt
- Az öntethez:
- 1 ek. napraforgómag
- 4 ek. fehér balzsamecet vagy fehérborecet
- 1 kk. porcukor
- só, bors
- 1 ek. Worcester-szósz
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 citromfűbóbita
1. Lehetőleg 2 zöld és 2 sárga héjú cukkinit vásároljunk. Megmossuk, két végüket levágjuk, 1-1 sárgát és zöldet hosszanti szeletekre, a többit karikákra gyaluljuk, és kissé besózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a paradicsomokat gerezdekre, a hagymát karikákra, a kaprot finomra vágjuk. A sajtot kisebb darabokra tördeljük.
2. Az öntethez a napraforgómagot zsiradék nélkül megpirítjuk, tányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk. Elkeverjük a balzsamecetben a porcukrot, ízlés szerint sót és borsot, a Worcester-szószt, apránként az olívaolajat, végül az áttört fokhagymát és a napraforgómagot.
3. A cukkinit lecsepegtetjük. A cukkinikarikákat, a paradicsomot (6-8 gerezd kivételével), a hagymát, a sajtot és a kaprot összeforgatjuk, nem túl mély tál aljára halmozzuk. A tál szegélyét kirakjuk a kettéhajtott, kissé egymásra csúsztatott cukkiniszeletekkel, a saláta közepét pedig a félretett paradicsommal és citromfűbóbitával díszítjük. A látvány kedvéért csak tálaláskor, az asztalnál keverjük össze az öntettel. Elő- vagy könnyű főételként, grillezett, hirtelen sült húsok köreteként kínálhatjuk; fokhagymás pirítóssal különösen finom.
Italajánlat:
Könnyű, száraz fehérbor