SAJT- ÉS TOJÁSÉTELEK > Tojásételek

Fotó: Hemző Károly
Mediterrán rántotta
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g padlizsán
- 250 g zsenge cukkini
- 1 nagyobb, piros húsú paprika
- 1 nagy fej hagyma
- 300 g burgonya
- só, bors
- 10-12 bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 1 csokor petrezselyem
- 2 szál friss majoránna
- 4 szál kakukkfű
- 1-2 zsályalevél
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 12 tojás
- 100 g tejföl
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánt (ha nem túl vastag a héja, hámozatlanul) apróra felkockázzuk, 15-20 percre besózzuk, majd leöblítjük és jól kinyomkodjuk belőle a vizet. A cukkinit és a paprikát vastag, a hagymát és a burgonyát vékony karikákra szeljük. A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, leveleiket lecsipkedjük, a bazsalikomot, a petrezselymet a majoránnát és a zsályát finomra vágjuk, összeforgatjuk, 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
2. Nagyobb serpenyőben, a felforrósított olívaolajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a burgonyát, kissé megsózzuk, és fedő alatt 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és az áttört fokhagymát, aztán élénk tűzre kapcsolunk, és fedő nélkül, folyamatosan keverve ropogósra pirítjuk (6-8 perc).
3. A megmosott tojásokat kissé felverjük a tejföllel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a zöldfűszereket, valamint a lecsipkedett kakukkfűleveleket. A zöldségalapra öntjük, majd mérsékelt tűzön, egyszer-kétszer lazán megkeverve rezgősre-lágyra sütjük (a keményre sült rántotta nem igazán ízletes!). Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a félretett zöldfűszerkeverékkel, bazsalikombóbitával díszítjük, és a serpenyőben tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.
Tippek:
Bár a sült tojásos ételek frissen a legfinomabbak, ez a zöldséges rántotta hidegen is remek: két kenyérszelet vagy félbevágott zsemle/bagett közé terítve ízletes másnapi tízórai válhat belőle.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé