ELŐÉTELEK > Meleg előételek
Ehhez az ételhez a hosszúkás formájú padlizsánok a megfelelők, hiszen az elősütött szeleteket „bélésként” használjuk. A nyár végi, érett példányok gyakran kesernyések, ezért fontos, hogy felhasználás előtt besózzuk őket.

Fotó: Hemző Károly
Padlizsántorta
Hozzávalók 8 szelethez:
- 3 közepes (500 g) padlizsán
- só, bors
- 300 g burgonya
- 150 g zöldbab
- 400 g cukkini
- 1 szál póréhagyma
- 600 g paradicsom
- 2 gombóc (250 g) mozzarella
- 10-15 bazsalikomlevél
- 1 paradicsompaprika
- 2 tojás
- 50 g trappista sajt
- 30 g+diónyi vaj/margarin
- 3 ek. (classico) olívaolaj






1. A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, 5 mm vastag, hosszanti szeletekre vágjuk, bőven megszórjuk-bedörzsöljük sóval, lejtősre igazított deszkára fektetjük, és 1/2 óráig pihentetjük (hogy kesernyés levüket kiengedjék).
2. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, hideg vízbe dobjuk, hogy meg ne barnuljon. A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, 2-3 cm-es darabokra aprózzuk. A cukkinit megmossuk, szárvégeit levágjuk, felkarikázzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, kisujjnyi darabokra aprítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A mozzarellát vékonyan felkarikázzuk, a bazsalikomleveleket leöblítjük. A paradicsompaprikát megmossuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre-félgyűrűkre vágjuk.
3. Sós vízben 10 percig főzzük a zöldbabot, hozzáadjuk a burgonyát, 5 perc múlva a cukkinit, és az egészet puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve szikkadni-hűlni hagyjuk, majd tálba szedjük. Hozzáadjuk a tojásokat, ízlés szerint sót és borsot, belereszeljük a sajtot (A), és kíméletesen összekeverjük.
4. 30 vajban/margarinban megfonnyasztjuk a póréhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, és élénk tűzön, fedő nélkül, elfőzzük a levét. A maradék diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőedényt. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
5. A padlizsánszeleteket leöblítjük, kinyomkodjuk, felitatjuk róluk a vizet. Felforrósítjuk az olajat, mindkét oldalukon hirtelen elősütjük benne a padlizsánszeleteket, papírkendőre terítve felitatjuk róluk a zsiradékot. 6-8 kisebb szeletet félreteszünk „takarónak”, a többivel csillagformán kibéleljük a sütőedény alját és oldalát (B). Aljára simítjuk a paradicsom-póré keveréket, elrendezzük rajta a bazsalikomleveleket és a mozzarellát (C), végül betakarjuk a zöldbab-burgonya-cukkinikeverékkel (D). Közepére fektetjük a félretett padlizsánszeleteket, végül visszahajtjuk rá a túllógó padlizsánvégeket (E).
6. Meleg vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és a forró sütőben 40 percig gőzöljük. Kivesszük a sütőből, 15 percig pihentetjük, majd lapos tálra borítjuk, és a paradicsompaprikával díszítjük. Tortaszerűen szeleteljük. Hidegen is finom!
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé