TORTÁK > Ünnepi torták
A képviselőfánk semleges ízű tésztája rendkívül sokoldalú, édes és sós finomságok készítésére egyaránt alkalmas. Habzsák segítségével a legkülönbözőbb formákra igazíthatjuk, így akár levegős torta is készíthető belőle. Különösen jól illik a vanília, túró, tejszín és illatos szőlő együtteséhez.

Fotó: Hemző Károly
Szőlős képviselőfánktorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- A tésztához:
- 3,5 dl víz
- 1 csipet só
- 80 g vaj/margarin
- 210 g finomliszt
- 1+5 tojás
- 1 kk. sütőpor
- A töltelékhez:
- 250 g csemegeszőlő
- 2 ek.+60 g porcukor
- 1 tasak piros tortazselépor (12 g)
- 2,5 dl piros szőlőlé
- 2,5 dl tejszín
- 2 tasak habfixáló (20 g)
- 250 g tehéntúró
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 biocitrom reszelt héja










1. A tésztához felforraljuk a vizet a sóval és a vajjal/margarinnal. Egyszerre beleszórjuk a lisztet, és élénk tűzön, folyamatosan keverve addig forrósítjuk, amíg a massza összeáll, elválik az edény falától, alján pedig fehér hártya képződik (A), azaz égetett tésztát készítünk. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kihűlni.
2. Egy 26 cm átmérőjű, fém tortalapot tepsi nagyságú sütőpapírlapra fektetünk, körberajzoljuk, majd rajzos felével lefelé tepsibe simítjuk a papírt. Kivágunk egy 26 cm átmérőjű papírkorongot is, és a vajjal/margarinnal megkent fém tortalapra simítjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. A masszát keverőtálba tesszük. A maradék 5 tojás egyikében eldolgozzuk a sütőport, a kézi robotgép dagasztóspiráljával a masszához adjuk, aztán egyenként belekeverjük a további 4 tojást is (B). A tészta egyharmadát a fém tortalapra simítjuk (C), és 25-30 percig sütjük. A maradék tésztát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és két koncentrikus kört formálva diónyi-dundi rózsákat nyomunk belőle a sütőpapírra úgy, hogy a külsők szegélye 1-2 cm-nyire a kijelölt körön belül maradjon (D) (sütés közben jócskán megnőnek, lehet, hogy a tésztalapnál is nagyobbra, nem baj!). A forró sütőben 30 percig sütjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk kihűlni – ha légkeveréses a sütőnk egyszerre megsül a lap és a korona, a sütő ajtaját azonban sülés közben nem szabad kinyitni!
4. A töltelékhez a szőlőt megmossuk, 8-10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. a többit folyadék hozzáadása nélkül, saját levében 2 percig forrósítjuk (ha nagyok a magok, előzőleg kiemeljük őket a kettévágott szőlőszemekből (E). A 2 ek. porcukorral elkevert a tortazseléporhoz öntjük a szőlőlét (F), felforraljuk, a szőlőhöz adjuk, és hűlni hagyjuk.
5. A krémhez kemény habbá verjük a tejszínt a habfixálóval. A túrót áttörjük (vagy eleve krémes állagú túrót vásárolunk), simára keverjük 60 g porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, végül lazán beleforgatjuk a tejszínt.
6. A tésztakorongot lapos tálra fektetjük, bevonjuk a krém felével (G), majd a tetejére halmozzuk a szőlőt (H), és 15 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy kissé megdermedjen. Rásimítjuk a maradék krémet, tetejére csúsztatjuk (kissé rá is nyomkodjuk) a tésztakoszorút (I), meghintjük fátyolnyi porcukorral, végül közepébe halmozzuk a félretett szőlőszemeket, és fűrészfogú/elektromos késsel tortaszerűen szeleteljük.
Italajánlat:
Édeskés pezsgő vagy desszertbor