DESSZERTEK > Kanalas édességek > Pudingok és zselék

Fotó: Hemző Károly
Borzselé
bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 1 biocitrom héja
- 12 zselatinlap (20 g)
- 1 üveg (7,5 dl) muskotályos fehérbor
- 1 dl szűrt szőlőlé
- 120 g kristálycukor
- 1 vaníliarúd
- 1 kisujjnyi fahéj
- 6-8 szegfűszeg
- 400 g vegyes bogyós gyümölcs (szeder, színes ribizli, málna, szőlő stb.)
- 1/2 dl brandy
- néhány kisebb menta- vagy citromfűlevél
1. A gyümölcsöket (a málna kivételével) megmossuk, felitatjuk róluk a vizet. A ribizliféléket leszemezzük, a szőlőszemeket kettévágjuk (ha vastag a héjuk, lehúzzuk, a nagyobb magokat késheggyel kiemeljük). Az egészet lazán összekeverjük, és meglocsoljuk a brandyvel.
2. A citromot gondosan megmossuk, burgonyahámozóval lehántunk róla 2-3 ujjnyi héjat. A fehérbort a szőlőlével, a cukorral, a felhasított vaníliarúddal, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a citromhéjjal 2 percig forraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A zselatinlapokat beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. Leszűrjük a bort, beletesszük a kinyomkodott zselatinlapokat, olvadásig kevergetjük, aztán langyosra hűtjük, és hozzáadjuk a gyümölcsök alól leöntött brandyt.
3. 4 nagyobb kehely/kompótostálka aljára 1-1 merőkanál lét öntünk, majd változatos rendben belenyomkodjuk-rendezzük a gyümölcsöket. Megöntözzük a zselatinos borral (ha megdermedne, fellangyosítjuk), és legalább 2 órára, illetve tálalásig hidegre tesszük. Menta-/citromfűlevélkékkel díszítve kínáljuk. Vaníliás cukorral édesített tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, szűrt szőlőlével készítjük, úgy is nagyon finom!
Elkészítési idő:
30 perc
+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
355 kcal/kehely
Nehézségi fok: