DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Nektarinos gyümölcsrizs
Hozzávalók 4 tálkához:
- 1 vaníliarúd
- 40+80 g kristálycukor
- 1/2 biocitrom héja és leve
- 1 kk. vaj/margarin
- 4 dl tej
- 120 g kerek szemű rizs
- 500 g magvaváló nektarin
- 1 dl vörösbor
- 1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg
- 1 ek. étkezési keményítő
- 2+1 dl tejszín
- néhány citromfűlevél
1. A vaníliarudat felhasítjuk, késheggyel kikaparjuk belőle a pépet, majd 40 g kristálycukorral, az ujjnyi széles csíkokra vágott citromhéjjal, valamint a vajjal/margarinnal együtt a tejhez adjuk, és felforraljuk.
2. Beleszórjuk a leöblített rizst, és mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára-ragacsosra főzzük (20 perc). Eltávolítjuk belőle a vaníliarudat és a citromhéjat, majd hideg vízbe állítva kihűtjük.
3. Közben a nektarinokat megmossuk, kettőt félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk. 80 g kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük a borral és 2 ek. citromlével. Beletesszük a nektarint, megszórjuk a fűszerekkel, majd élék tűzön 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a 2 ek. hideg vízben elkevert étkezési keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig főzzük (1 perc). Jeges-hideg vízbe állítva kihűtjük.
4. A maradék 2 nektarint 6-6 gerezdre vágjuk, és meghintjük a maradék citromlével. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk. A rizshez keverjük előbb a maradék 1 dl felveretlen, majd a habbá vert tejszínt, és arányosan elosztva tálkákba szedjük. Meglocsoljuk a mártással, tetejükre ültetjük a nektaringerezdeket, és legalább 2 órára behűtjük. Tálaláskor néhány citromfűlevélkével díszítjük.
Elkészítési idő:
40 perc
+2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
485 kcal/tálka
Nehézségi fok: