SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták
Nizzát, a francia Riviéra, a Côte d’Azur egyik legelegánsabb fürdőhelyét az ínyencek nem elsősorban csodás promenádja, virágpiaca vagy káprázatos karneváli mulatságai okán jegyzik, hanem a szinte egytál-ebéd-vacsorának is beillő, különlegesen ízletes salátájáról.

Fotó: Hemző Károly
Nizzai saláta
Eredeti neve: Salad niçoise
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g burgonya
- 300 g zöld hüvelyű zöldbab
- só, bors
- 3 tojás
- 200 g paradicsom
- 300 g olajos tonhal (konzerv)
- 8 olajos ringli
- 50 g fekete olívabogyó
- 1 ek. kapribogyó
- 1 kis fej fejes saláta
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek. borecet
- 1/2 dl száraz fehérbor
- 8 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, kissé hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A zöldbabot megtisztítjuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós vízben 15 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A tojásokat erősen sós vízben a forrástól számított pontosan 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk, és elnegyedeljük.
2. A paradicsomokat gerezdekre szeljük, húsukat éles késsel kivágjuk a héjukból. A tonhalat, ringlit, olíva- és kapribogyót lecsepegtetjük, a tonhalat kisebb darabokra tördeljük. 3-4 ringligyűrűt félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprózzuk.
3. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugáljuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, és nagyobb, lapos tálra terítjük. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, kikenünk vele egy mélyebb tálat, beleszórjuk a burgonyát, zöldbabot, paradicsomot, tonhalat, olíva- és kapribogyót, majd lazán összekeverjük, és a salátaágyra halmozzuk.
4. Az öntethez elkeverünk a boreceteben 1/2 kk. sót, ízlés szerint frissen őrölt borsot, hozzáadjuk a bort, vékony sugárban az olívaolajat, és meglocsoljuk vele a salátát. Tetejét tojásgerezdekkel és a félretett ringligyűrűkkel díszítjük, egytálsalátaként kínáljuk. Bagett, friss péksütemény illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé