EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Illatos
zöldségrakottas
Hozzávalók 4 személyre:
- 250-300 g padlizsán
- só, bors
- 400 g cukkini
- 2 nagy paradicsompaprika
- 200 g burgonya
- 2 közepes fej hagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 4 közepes paradicsom
- 40 g érlelt juhsajt (pecorino)
- 4 ek. olaj
- 1 kk. provence-i fűszerkeverék
- 4 tojás
- 1 dl joghurt
- 1 kk. ételízesítő
1. A padlizsánt megmossuk, ha nem túl vastag a héja, hámozatlanul 2x2 cm-es kockákra vágjuk, szűrőtálba tesszük, fél órára erősen besózzuk, azután leöblítjük, és alaposan kinyomkodjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A hámozatlan cukkinikat 2-3 cm vastag, rézsútos karikákra, a paradicsompaprikákat és a burgonyát nagyobb kockákra-darabokra, a hagymát nem túl karcsú gerezdekre vágjuk, a paradicsomokat kettészeljük. A sajtot megreszeljük.
2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Mélyebb serpenyőben/wokban felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát és a fokhagymát, színesedésig pirítjuk, félretesszük. Vágott felükkel lefelé az olajba fektetjük a paradicsomokat, éppen csak megpirítjuk, kivesszük a serpenyőből. Az olajba forgatjuk a padlizsánt, majd a cukkinit, folyamatosan keverve 2 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a paprikát és a burgonyát, további 2 percig pirítjuk.
3. Az összes zöldséget közepes méretű tűzálló tálba terítjük, meghintjük sóval, borssal és a fűszerkeverékkel, majd betakarjuk alufóliával, és a forró sütőben 20-25 percig pároljuk.
4. A tojásokat elhabarjuk a joghurttal, az ételízesítővel és a sajttal, a zöldség tetejére öntjük, és további 25-30 percig, aranysárgára sütjük. Közepébe szúrt hústűvel vagy bambuszpálcikával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e. Néhány percig a sütőtálban pihentetjük, bazsalikommal/petrezselyemmel díszítjük és nagyobb kockákra vágva kínáljuk. Hidegen is finom!
Változatok:
– Ha az öntetbe további 4 tojást, 1 dl tejet/tejszínt, 100-120 g lisztet is keverünk, és némiképp megemeljük a sajt mennyiségét, valódi felfújt válik belőle, amelyet azonban mihamarabb tálalni kell, mert gyorsan összeesik – ámde nagyon finom, könnyű és tápláló.
– Húsos változatát némi felaprózott főtt sonkával, maradék sült hússal, virslivel készíthetjük, amellyel egyenletesen beterítjük a zöldségágy tetejét – aztán jöhet az öntet.
Megjegyzések:
Ezt a típusú rakottast, amely lehet sós vagy édes is, a nemzetközi gasztronómiában – a franciák nyomán – clafoutis (ejtsd:klafuti) néven emlegetik.
Italajánlat:
Könnyű fehér- vagy vörösbor, rozé