2019. május 25.
Orbán napja van


Fotó: Hemző Károly

Kakaós-borsos mézescsillagok

Hozzávalók 80 darabhoz:

  • 70 g vaj/margarin
  • 125 g méz
  • 70 g barnacukor
  • 1 púpozott kk. mézeskalácsfűszer
  • 1/2-1/2 kk. őrölt szegfűbors, fehérbors és fahéj
  • 1 bionarancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 ek. kakaópor
  • 1 csapott kk. sütőpor
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 250 g finomliszt + a formázáshoz
  • A díszítéshez:
  • 50-50 g tortabevonó fehér- és étcsokoládé
  • 100 g dió, mogyoró, mandula vegyesen

1. A vajat/margarint, a mézet és a barnacukrot olvadásig melegítjük, hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt narancshéjat, a tojást, valamint a kakaóval, a sütőporral és a szóbabikarbónával összeszitált lisztet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával simára kidolgozzuk (egészen lágy tésztát kapunk!). Lefedjük, és 12 órán/egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.

2. Formázás előtt 30 perccel kivesszük a tésztát a hűtőből. Sütőpapírral kibélelünk 2-3 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeveréssel 150 °C). Lisztezett munkalapon 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, csillagformával kiszúrjuk, és tisztes távolságot tartva (sülés közben jócskán megnőnek!) a tepsikre sorakoztatjuk.

3. A tésztacsillagokat 10-12 percig sütjük (légkeveréses sütőbe egyszerre 3 tepsit is betehetünk, de félidőben megcseréljük őket). Kissé hűlni hagyjuk, aztán rácsra rakosgatjuk, és a „ragasztóanyagként” használt olvasztott csokoládéfélék segítségével, dióval, mogyoróval, mandulával stb., fantáziánk és kedvünk szerint díszítjük (ötletként lásd fotó). Hagyjuk a csokoládét teljesen megdermedni, végül sütőpapírral rétegezve fém-/műanyag dobozba zárjuk. 3-4 hétig eltartható, mélyhűthető!

 

 

Tippek:

– Az egyesek rétegek közé cukrozott narancshéjat/-karikát, aszalt gyümölcsöket szórhatunk, ugyanis ezek nedvességtartalmától még puhábbak és illatosabbak lesznek.

– Amikor nagyobb mennyiségű aprósüteményt sütünk, de nincsen elegendő tepsink, megoldás lehet, ha a tepsivel azonos méretű sütőpapírlapokra sorakoztatjuk a kiszaggatott tésztát. A sütőből kivett váltótepsiben 6-8 percig hagyjuk hűlni a süteményt, aztán sűtőpapírostul nagyobb tálcára csúsztatjuk, majd határozott mozdulattal a helyére húzzuk a sületlen tésztát, és azonnal betesszük a sütőbe.

 

Italajánlat:

Kávé, tea.

Kategóriák:

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

30 perc
+1 óra+12 óra pihentetési idő

Energiatartalom:

52 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek

Nem található recept.
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: