LEVESEK > Gyümölcslevesek

Fotó: Hemző Károly
Nyári vegyes
gyümölcsleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 biocitrom
- 600 g vegyes bogyós gyümölcs (meggy/cseresznye, egres, josta, ribizli stb.)
- 2-3 nektarin vagy őszibarack
- 1 dl félédes fehérbor vagy almalé
- 150 g kristálycukor
- só
- kisujjnyi fahéj
- 6-8 szegfűszeg
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2 dl tejföl
- néhány citromfű- vagy mentabóbita
1. A citromot gondosan megmossuk, 2 kisujjnyi sárga héjat burgonyahámozóval, vékonyan lehántunk róla, levét kinyomjuk és átszűrjük. A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk-kimagozzuk, a nektarint/őszibarackot gerezdekre szeljük.
2. A gyümölcsöket lábasba csúsztatjuk, felöntjük 1 liter vízzel és a borral/almalével. Hozzáadjuk a cukrot, 1 csipet sót, a citromlét, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön 2-3 percig főzzük (ne tovább, mert szétesik a gyümölcshús!).
3. A pudingport 2 dl hideg vízzel és a tejföllel simára eldolgozzuk, folyamatosan keverve a leveshez adjuk, mérsékelt tűzön felforraljuk. Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, aztán lefedjük, és legalább 3 órára a hűtőbe tesszük (legjobb, ha előző nap elkészítjük).
4. Tálaláskor a citromhéjat és a fűszereket eltávolítjuk. A levest kompótos tálkákba, erőleveses-csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, és citromfű-/mentabóbitákkal vidámítva kínáljuk. További díszítésként tejszínhab, pirított mandulaforgács, pisztácia illik hozzá.
Tippek:
– A szezonnak megfelelően bármely más, karakteres ízű gyümölcsből, illetve befőtt/mélyhűtött változatából is készíthetjük, az a lényeg, hogy mindig legyen benne savanykás is.
– Pudingpor helyett sűríthetjük étkezési keményítővel is, ez esetben adjunk a leveshez 1-2 tasak vaníliás cukrot is.
Kategóriák:
Elkészítési idő:
30 perc
+3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
338 kcal/adag
Nehézségi fok: