LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Szárazborsó-
krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g zöld vagy sárga szárazborsó
- 100 g sárgarépa
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 liter füstölthúslé vagy 2 füstöltlékocka
- 1 kis babérlevél
- 2 dl tej
- 1 púpozott ek. rétesliszt
- só, bors
- 2 rozsos zsemle
- 10 g vaj/margarin
- 4 ek. tejszín
- 1 szál petrezselyem
1. A borsót előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát vékonyan felkarikázzuk. A hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával együtt megfonnyasztjuk az olajban.
2. Rádobjuk a sárgarépát és a leszűrt borsót, aztán felöntjük a füstölthúslével (vagy 1 liter vízzel és 2 elmorzsolt füstöltlékockával), végül hozzáadjuk a babérlevelet, és mérsékelt tűzön, félig lefedve vajpuhára főzzük (30-35 perc).
3. A babérlevelet kidobjuk, majd botmixerrel sima, egynemű péppé turmixoljuk a levesben a borsót és a sárgarépát. Hozzáadjuk a tejben és 1 dl hideg vízben simára kevert réteslisztet, jól összeforraljuk, végül utánasózzuk, borsozzuk.
4. A zsemléket felkockázzuk és megpirítjuk a vajban/margarinban. A levest mélytányérokba szedjük, tetejüket 1-1 ek. krémsűrűségűre felvert tejszínnel cirmosítjuk, megszórjuk zsemlekockával, és petrezselyemmel díszítjük. A maradék zsemlekockákat külön tálkában kínáljuk hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor
Elkészítési idő:
50 perc
+6-12 óra áztatási idő
Energiatartalom:
324 kcal/adag
Nehézségi fok: