A közkedvelt, hagyományos egybesült fasírtot némiképp rafináltabbá tehetjük, ha ízletes tavaszi töltelékkel gazdagítjuk, és tortaként sütjük meg.

Fotó: Hemző Károly
Spenótos fasírttorta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 szikkadt zsemle
- 500 g spenót
- só, bors
- 200 g főzni való burgonya
- 1+1 tojás
- 2 ek. tejföl
- szerecsendió
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- 1 csokor petrezselyem
- 500 g darált pulykacomb vagy sertéslapocka
- 1 kk. vaj/margarin
- 2 ek. zsemlemorzsa
- A salátához:
- 4 paradicsom
- 250 g mozzarella
- 2-3 szál bazsalikom
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj







1. A zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, enyhén sós, bő vízben 3 percig főzzük (A), szűrőkanállal hideg vízbe szedjük (B), majd krumplinyomóval alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet (C). A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, darabosra törjük, hozzáadjuk a spenótot, 1 tojást, a tejfölt, ízlés szerint sót, borsot és 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót (D), jól összedolgozzuk.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk, és megfonnyasztjuk az olajban, majd a kinyomkodott zsemlékkel, 1 tojással és a finomra vágott petrezselyemmel együtt a darált húshoz adjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
3. Egy 24 cm-es kerek sütőedényt kikenünk a vajjal/margarinnal és meghintünk a zsemlemorzsával. Aljára simítjuk a húsmassza felét (E), arra a spenótot, majd középen egy kissé felmagasítva a maradék húsmasszát (F). 180 °C-ra előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük.
4. A salátához a paradicsomokat megmossuk, a mozzarellát lecsepegtetjük, mindkettőt 1/2 cm vékonyan felszeleteljük, majd kissé egymásra csúsztatva lapos tálra rendezzük, és a bazsalikomlevélkékkel vidámítjuk.
5. A tortát hagyjuk langyosra hűlni, aztán elnegyedeljük vagy karcsú gerezdekre szeljük, és lapostányérra csúsztatjuk. Közvetlenül tálalás előtt meghintjük a salátát sóval, frissen őrölt borssal, valamint az olívaolajjal, és a fasírt köreteként kínáljuk. Friss házikenyér, bagett, sokmagos péksütemény illik hozzá.
Tippek:
Melegen is finom, ez esetben tálalás előtt 10 percig pihentetjük, hogy szépen tudjuk szeletelni. Párolt zöldséget, burgonyapürét, sült hasábburgonyát, illetve nagy tál friss idénysalátát adhatunk mellé.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé.