HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Csirkecomb
gombás spárgaraguval
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 nagyobb csirkecomb
- 1 ek. szárnyasfűszer-keverék
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 csokor petrezselyem
- 4 paradicsom
- A körethez:
- 800 g apró szemű krumpli vagy újkrumpli
- 80 g bacon
- 250 g fehérspárga
- 500 g zöldspárga
- 1 csokor újhagyma
- 250 g sampinyon gomba
- só, bors
- 2 ek. (classico) olívaolaj
1. A csirkecombokat megmossuk, lecsepegtetjük, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, majd műanyag dobozba vagy üveg-/porcelántálba fektetjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, lefedjük, és a hűtőszekrényben 4 órán (még jobb, ha egy éjszakán) át pácoljuk.
2. A csirkecombokat sütőedénybe tesszük, megöntözzük a páccal, alájuk öntjük a bort. Lefedjük, 180 °C-os sütőben 30-35 percig pároljuk, végül fedetlenül ropogósra pirítjuk (további 20-25 perc).
3. A körethez a krumplit alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. A szalonnaszeleteket félbevágjuk, belegöngyöljük a krumplikat, és fogvájóval megtűzzük. Zsiradék nélkül körbepirítjuk, majd mérsékelt tűzön, félig lefedve puhára pároljuk-sütjük.
4. A fehérspárgát meghámozzuk, aztán a hámozatlan zöldspárgával együtt megmossuk, a fás szárvégeket levágjuk. 4-5 cm-es hosszúságban leválasztjuk a spárgafejeket, a szárakat 2-4 cm-es darabokra aprózzuk. Az újhagymát és a gombát megtisztítjuk, a hagymát felkarikázzuk (8-10 cm-t a zöldjéből is), a gombát felszeleteljük.
5. Megfonnnyasztjuk 2 ek. olívaolajban a hagymát, rádobjuk a gombát, megszórjuk egy kevés sóval és borssal, élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprózott spárgát, fedő alatt, mérsékelt tűzön 5 percig pároljuk, aztán tetejére szórjuk a spárgafejeket, de többször már nem keverjük meg (a spárgafejek percek alatt megpuhulnak és törékenyek!), további 5 percig pároljuk.
6. A paradicsomokat ujjnyi széles csíkokban, csigaszerűen meghámozzuk, szorosan feltekerve rózsákat formálunk belőlük. A csirkecombokat és a krumplit tálra rendezzük megszórjuk néhány csipet finomra vágott petrezselyemmel, végül paradicsomrózsákkal, zöldfűszerekkel vidámítjuk. A spárgaragut nem túl mély tálba szedjük, meghintjük a maradék petrezselyemmel, és a hús köreteként mihamarabb tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor
Elkészítési idő:
1 óra
+4-12 óra pácolási idő
Energiatartalom:
365 kcal/adag
Nehézségi fok: