LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Sonkás-zöldséges
nyári bableves
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g fejteni való bab (tisztítva 200 g)
- 200 g zöld hüvelyű zöldbab vagy ceruzabab
- 150 g sárgarépa
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 karcsú ág borsikafű
- 150 g burgonya
- 200 g főtt sonka egyben
- só, bors
- 2 dl sovány (12%-os) tejföl
- 1 ek. rizsliszt
- 1-2 ek. citromlé
1. A babot kifejtjük, leöblítjük. A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, felaprózzuk. A sárgarépát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a sárgarépát felkarikázzuk.
2. A kétféle babot és a sárgarépát 1,2 liter enyhén sós vízbe dobjuk, az egészben hagyott hagymával, a fokhagymával és a leöblített borsikafűvel ízesítjük, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Közben meghámozzuk és megmossuk a burgonyát, majd a sonkával együtt apróra felkockázzuk, a leveshez adjuk, az egészet puhára főzzük.
3. A tejfölben simára keverjük a rizslisztet, 1 merőkanál főzőlével hígítva a leveshez öntjük, összeforraljuk. Eltávolítjuk belőle a hagymát, fokhagymát és a borsikafüvet, frissen őrölt borssal, citromlével ízesítjük, és langymelegen vagy jól behűtve tálaljuk. Külön tálkában/csészében további tejfölt ahatunk hozzá.
Tippek:
Füstölt hús vagy csont zsírtalanított főzőlevével még finomabb, ez esetben bánjunk csínján a sóval!