SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Egyéb kevert tészták

Fotó: Elendel
Csokoládés-
meggyes kocka
Eredeti neve: Brownie (ejtsd: bráuni)
Hozzávalók kb. 30 kockához:
- 1 kg érett meggy
- 200 g meggylekvár
- 300 g 70 %-os étcsokoládé
- 250 g vaj/margarin
- 350 g finomliszt + a tepsihez
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 7 tojás
- só
- 450 g porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- néhány menta- vagy citromfűbóbita








1. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük, tálba csúsztatjuk, és lazán összekeverjük a meggylekvárral (A). A csokoládét kisebb darabokra vágjuk-tördeljük. A vajat/margarint meleg vízfürdőbe állított habüstben felolvasztjuk, hozzáadjuk a csokoládédarabokat (B), sima krémmé keverjük, aztán lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
2. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 30x40 cm-es, (a sütőbe való) peremes tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeverés 150 °C).
3. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport. A langyosra hűlt csokoládéban – elektromos habverővel – eldolgozzuk a porcukrot (C), a vaníliás cukrot, a tojásokat (D), 1 csipet sót, végül a lisztet (E).
4. A masszát a tepsibe szedjük, egyenletesen elsimítjuk (F), nagyobb foltokban, arányosan elosztva tetejére szórjuk a meggyet (G), és a sütő közepén kb. 1 órán át sütjük – ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával vagy sütőpapírral lazán letakarjuk, de át kell sülnie (tűpróba!).
5. A tepsiben hagyjuk kihűlni a tésztát. Tálalás előtt 5x5, 5x8 cm-es kockákra-hasábokra vágjuk, tálra rendezzük, meghintjük (fahéjas/vaníliás) porcukorral, és menta-/citromfűbóbitákkal vidámítjuk.
Tippek:
– 2 üveg kimagozott meggybefőttből (töltőtömeg 720 ml/üveg) is készíthetjük.
– Kényeztetésképpen 1-2 gombóc vaníliafagylaltot is kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Desszertbor, félédes pezsgő