2022. január 19.
Sára napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal


Fotó: Hemző Károly

Göngyölt
szűzpecsenye

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagyobb (400 g) sertésszűzpecsenye (egyben)
  • 4-5 szelet (200 g) nyers füstölt tarja
  • só, bors
  • 4-5 vékony szelet (100 g) füstölt sajt
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 1 ek. olaj
  • A körethez:
  • 800 g krumpli
  • 1-1 nagy, sárga és piros húsú paprika
  • 1 hegyes, csípős paprika
  • 200 g cukkini
  • 1 ágacska (10 cm-es) rozmaring
  • 3-4 szál friss vagy 1/2 kk. szárított kakukkfű
  • 4-5 zsályalevél
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 1 bazsalikombóbita
A
B
C
D
E
F

1. A körethez meghámozzuk a krumplit, kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk, enyhén sós vízben 5 percig főzzük, azután leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A megtisztított paprikákat és a cukkinit 2x2 cm-es kockákra aprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, levélkéiket lecsipkedjük, külön-külön finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk.

2. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük, „letakarítjuk” róla ezüstös hártyáját és a zsiradékot. Hosszanti irányban, mélyen bevágjuk (A), könyvszerűen kinyitjuk, folpackkal letakarva szelíden kiverjük-elvékonyítjuk, majd ugyanezt tesszük a tarjaszeletekkel is (B). Megszórjuk a húslapot frissen őrölt borssal, közepére fektetjük előbb a tarja-, majd a sajtszeleteket, és szorosan feltekerjük (C). Sonkaszerűen megkötözzük (D), végül bedörzsöljük sóval és frissen őrölt borssal. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

3. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat/margarint és az olajat. Belefektetjük a hústekercset, élénk tűzön, körbepirítjuk (6-8 perc) (E). Áttesszük egy alufóliával bélelt tepsibe (F), és a forró sütőben 20 percig sütjük. Vágódeszkára emeljük, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük.

4. Közben a serpenyőben maradt pecsenyealjba-zsiradékba dobjuk a rozmaringot, az ellapított fokhagymagerezdeket és a krumplit. Élénk tűzön, olykor kíméletesen megkeverve aranysárgára pirítjuk. Egy másik serpenyőben felforrósítunk 1 ek. olajat, beleforgatjuk a paprikát és a cukkinit, 3 percig sütjük. Meghintjük a kakukkfűvel és a zsályával, a krumplihoz adjuk, majd még 1-2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és a petrezselyemmel, mélyebb tálba szedve melegen tartjuk.

5. Lehántjuk a húsról a zsineget, kissé rézsútosan felszeleteljük, csinosan tálra rendezzük. A bazsalikomlevélkékkel díszített krumplikörettel tálaljuk.

Italajánlat:

Könnyű fehér- vagy vörösbor, félszáraz rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

458 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 16 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 16 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Szűzpecsenye
tejszínes uborkával

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Kalocsai
töltött sertéscomb

Gesztenyés
sertéspecsenye

Tésztában sült
húsvéti sonka

Tatárbifsztek

Rántott szelet
őszibarackos
paprikachutney-val

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Mexikói fasírt

Aprópecsenye
Stroganoff módra

Húsos
lilahagymatorta

Sertéscsülök
pékné módra
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: