2019. augusztus 23.
Bence napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Valószínűleg ősi ízemlékeink, ösztöneink élednek újra, amikor nyáridőben a szabad tűzön készített-sütött nyársak, jókora flekkenek után áhítozunk. Ez a sütőben készült változat valamivel egyszerűbb, és arra az esetre is remek, ha félő, hogy elmossa az eső a partit.

Fotó: Hemző Károly

Bazsalikomos sertésfodor
krumpliágyon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 vékony szelet (600 g) sertéscomb
  • 1 ek. görög fűszersó
  • 2 dús szál bazsalikom
  • 8 vékony szelet szalonna vagy bacon
  • só, bors
  • 2 közepes fej főzőhagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 1 kg krumpli
  • 1 ág (15-20 cm-es) rozmaring
  • 4 ek. olaj
A
B
C
D
E

1. A hússzeleteket leöblítjük, szárazra töröljük, folpackkal letakarva kissé kiverjük (A), majd 8 hosszanti, szabályos csíkra vágjuk, és megszórjuk fűszersóval. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, leveleit lecsipkedjük (néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez). Minden húscsíkra 4-5 bazsalikomlevelet és 1 szelet szalonnát fektetünk (B), harmonika-fodorszerűen „összehajtogatjuk”, bambuszpálcikával megtűzzük (C), kissé össze is nyomkodjuk, meghintjük frissen őrölt borssal.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, nagyobb, lapos sütőtálba gyaluljuk. A krumplit megmossuk, héjukat alaposan ledörzsöljük, illetve (ha vastag) meghámozzuk, és a hagyma-fokhagyma tetejére gyaluljuk (D). Megszórjuk sóval és a megmosott, lecsipkedett rozmaringbóbitákkal.

3. Körbekenjük a nyársakat olajjal, a tál peremére támasztjuk (E), és úgy, hogy főként a krumplira jusson, meglocsoljuk a maradék olajjal. A sütő közepére helyezett rácson 30 percig alufólia alatt, majd fedetlenül további 20-25 percig sütjük. A nyársakat többször megforgatjuk, egyszer-kétszer a krumplit is megkeverjük.

4. Kivesszük a tálat a sütőből, a félretett,felaprózott bazsalikommal díszítjük, és a sütőtálban kínáljuk. Lilahagymás-olívabogyós paradicsom- vagy görög saláta illik hozzá.

Fontos:

– Hirtelen sütésre vagy grillezésre szánt húsoknak jót tesz, ha sütés előtt néhány órát pácban pihennek (a legegyszerűbb pác olaj, mustár, só és bors, esetleg tetszés szerinti fűszerkeverékből készíthető). Ha azonban a pác bármilyen formában (őrlemény, krém) paprikát is tartalmaz, sütés előtt gondosan el kell távolítani a hús felületéről, mert pillanatok alatt megég, és keserűlesz tőle az étel.
– Ha faszénparázs fölött sütjük a nyársakat, érdemes (lyukacsos) alutálcára helyezni őket, mert a lecsöppenő szalonnazsír könnyen meggyullad, így megéghet, kiszáradhat a hús!

Italajánlat:

Könnyű fehérbor vagy rozé, fröccs, sör

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

480 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 12 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 12 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Olívás
paradicsomsaláta

Görög joghurtos
uborkasaláta

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Görög saláta

Grillmártások

Mediterrán krumplisaláta

Húsos
lilahagymatorta

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta

Marinált zöldségek

Mediterrán saláta

A leveles salátákról

Kolumbusz-saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: