LEVESEK > Levesek hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Zöldségleves
palacsintacsigával
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- só, bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1/2+1 ek. olaj
- 150 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 80 g zellergumó
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. ételízesítő
- 1 kisebb zöldpaprika
- 1 kisebb paradicsom
- 1-2 ek. citromlé
1. A lisztet simára keverjük a tejjel, a tojással, egy kevés sóval, frissen őrölt borssal, a finomra vágott petrezselyem felével, 1/2 ek. olajjal, majd lefedjük, és 30 percet pihentetjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk, a répaféléket és a zellert előbb vékony szeletekre, majd karcsú csíkokra vágjuk vagy nagy lyukú reszelőn megreszeljük. A hagymát apróra felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük, és mindkettőt megfonnyasztjuk 1 ek. felforrósított olajban. Rádobjuk a zöldségeket, élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk, aztán megszórjuk az ételízesítővel, és felöntjük 1,5 liter vízzel. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot (ha mélyhűtöttek, fagyos állapotban), és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára főzzük.
3. A masszából 8 kisebb, de vastagabb palacsintát sütünk, azonnal-melegen feltekerjük, és mélyebb tállal lefedve melegen tartjuk.
4. Kiemeljük a levesből a zöldpaprikát és a paradicsomot, utánasózzuk, borsozzuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk, végül belekeverjük a maradék petrezselymet. A palacsintákat ujjnyi vastag csigákra vágjuk-karikázzuk, mélytányérokba kanyarítjuk, és tetejükre merjük a forró levest.