SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Karalábé-retek-rucola
saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tojás
- 2-3 zsenge (600 g) karalábé
- só, őrölt fehér bors
- 2 csokor retek
- 100 g rukola
- 4 szál újhagyma
- 4 szál petrezselyem
- Az öntethez:
- 40 g hámozott földimogyoró
- 2-3 ek. fehérborecet
- 1 csipet porcukor
- só, bors
- 1 ek. csípős mustár
- 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 8 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük, azaz a szokásosnál kevésbé kemény sárgájú tojásokat főzünk.
2. A karalábékat meghámozzuk, vékony szeletekre gyaluljuk, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Enyhén sós vízben 3 percig főzzük, hideg vízzel leöblítjük, konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk (főzőlevéből megtartunk 1 dl-t).
3. A retket megtisztítjuk, felkarikázzuk, 15-20 karikát félreteszünk, a többit vékony csíkokra szeljük. A rucolát megmossuk, kicentrifugáljuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 10 cm-es zöldjével együtt felaprózzuk. A petrezselymet leöblítjük, leveleit finomra aprítjuk.
4. Az öntethez a mogyoró felét durvára vágjuk. Elkeverjük a borecetben a porcukrot, ízlés szerint sót és borsot, hozzáadjuk a mustárt, vékony sugárban az olajat, a karalébé félretett főzőlevét, végül a vágott mogyorót.
5. A tojásokat meghámozzuk és félbevágjuk. Lazán összekeverjük a rukolát a karalábéval, a retekkel, az újhagymával és a petrezselyemmel, nem túl mély tálra terítjük. A félretett retekkarikákkal, a maradék mogyoróval és a felezett tojásokkal díszítjük. A szépség kedvéért csak az asztanál, közvetlenül fogyasztás előtt locsoljuk meg az öntettel. Sokmagos friss kenyér illik hozzá.